Czy sa jakieś odmieny RH, azalii lub różaneczników lubiaceych słońce?
Mam do obsadzenia rabatę w pełnym słońcu.
RH a słońce
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: RH a słońce
No to nie rododendronami raczej... Co prawda większość rh. toleruje słońce pod warunkiem zapewnienia im dostatecznie wilgotnego podłoża przez cały rok, ale kwiaty utrzymują się na takich krzewach bardzo krótko, a zimą (sucho, mroźno, słonecznie) często dochodzi do poparzeń skórzastych liści.
Dla rododendronów optymalny jest cień lub głęboki półcień.
Dla rododendronów optymalny jest cień lub głęboki półcień.
pocztaj tu, znajdziesz info /w linku w środku też/ http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=43&t=39414
Ja w tym roku wiosną eksperymentalnie przesadziłam rhododendrona yakushimanum 'Morgenrot' z głębokiego cienia w pełne słońce, w warunki dość ekstremalne, (dość blisko słonecznej ściany). Marnie kwitł w cieniu i widać było, że mu słońca brak. O dziwo rośnie pięknie, drobne przypalenia miał na 2/3 liściach, ale też szczególnie o niego dbałam często go zraszając. Zobaczę jak zimę przetrzyma.
---------
rzuciłam okiem na Twój ogród, tam gdzie planujesz moim zdaniem rododendron nie da rady
Ja w tym roku wiosną eksperymentalnie przesadziłam rhododendrona yakushimanum 'Morgenrot' z głębokiego cienia w pełne słońce, w warunki dość ekstremalne, (dość blisko słonecznej ściany). Marnie kwitł w cieniu i widać było, że mu słońca brak. O dziwo rośnie pięknie, drobne przypalenia miał na 2/3 liściach, ale też szczególnie o niego dbałam często go zraszając. Zobaczę jak zimę przetrzyma.
---------
rzuciłam okiem na Twój ogród, tam gdzie planujesz moim zdaniem rododendron nie da rady
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli masz rabatkę w pełnym słoncu może skusisz się na róże. One lubią słońce.
Będziesz miała piękne kwiaty przez pół roku, a nie przez dwa tygodnie (albo tydzień jak wyjdzie słońce).
Będziesz miała piękne kwiaty przez pół roku, a nie przez dwa tygodnie (albo tydzień jak wyjdzie słońce).
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki