Grubosz - bonsai, cięcie,formowanie,ratowanie
- koniczynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Grubosz - bonsai, cięcie,formowanie,ratowanie
Przemo ratuj moje drzewko szczęścia mam je od niedawna i jest w opłakanym stanie może mi podpowiesz co z nim zrobić.
- koniczynka
Jak uważasz przycinając pozwolisz na wyrośnięcie nowych gałęzi co jednocześnie zagęści i uformuje koronę natomiast z odciętych wierzchołków porobisz sadzonki i będziesz miała kilkanaście gruboszów. Zobacz jak wyglądał mój a jak wygląda teraz
1. 2. 3. 4.
1. Po cięciu zaczyna odbijać
2. Dalszy etap wzrostu
3,4 obecny wygląd
Z czasem gałązki zaczną grubieć i powstanie ładna korona.
1. 2. 3. 4.
1. Po cięciu zaczyna odbijać
2. Dalszy etap wzrostu
3,4 obecny wygląd
Z czasem gałązki zaczną grubieć i powstanie ładna korona.
- koniczynka
- koniczynka
Popraw grubosza tak jak zaznaczyłem a te wszystkie odcięte elementy potnij jak zaznaczyłem i każdy zaznaczony strzałką posadź w mieszankę ziemi dla kaktusów i żwiru pół na pół proporcje mieszanki, podlewaj raz na tydzień(południowe lub wschodnie okno) i zobaczysz ile ich będziesz miała, jeśli chcesz to możesz również te mocniejsze zaznaczone listki włożyć końcówkami w taką ziemię również z nich wyrosną młode grubosze.
W miarę dobrze tzn. pnie główne te grubsze ok natomiast te cienkie wydłużone zdecydowanie bym skrócił bo nie specjalnie wyglądają, niech się krzewią od dołu i grubieją. Jeśli chcesz mogę pozaznaczać jak je przyciąć tylko czy to są już rosnące szczytowe pędy czy dopiero co posadzone?(mówię o tych cienkich)?