Kilka moich zielonych :) agaM
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kilka moich zielonych :) agaM
oto moje doniczkowce. Większości nie znam z 'imienia' ;) Jeśli ktoś rozpoznaje - proszę o identyfikację. Bardzo dziękuję
1. Begonia masoniana roślinka od mojej Kochanej Babci troche słabo mi rośnie
2. Szczawik trójkątny
3. ta roślinka rośnie już ponad rok. Wyhodowana z nasionka [z trzech nasion ;)]
nasiona były w ususzonej kiści podobnej do winogron. Znajomy przywiózł zza granicy, podobno rosło gdzie s przy drodze
4. Hoja różowa inaczej woskownica różowa.
5.
zabiedzona ale rozkrzaczona nieźle ;) ma dużo 'młodych'. Nie wiem co jej jest. doradźcie
z boku po niej pnie sie część ww hoja
6. Paprotki - znacie może jakie to odmiany?
7.
8. Callisia fragrans , roślinka lecznicza, opisałam ją w dziale encyklopedycznym http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=12931 CF pomiędzy skrzydłokwiatami.
9. Skrzydłokwiat
10. Zamioculcas
11.Kolejne paprotkowate
12.
13. Kapusta pekińska
na razie 1 próba hodowli, jak przeżyje przesadzenie do gruntu i jeśli uda się, będziemy sadzić co roku
14. Epipremnum
15. Z jednej rośliny odnóżki, też taka jukowata ale to chyba nie juka
16. Aloes
17. Fiołek
18. Senecio Rowleya czyli Starzec Rowleya
19. Lucky bamboo wersja bzz badylka
po prostu zachciało mi się zasadzić roślinkę i zobaczyć co z niej urośnie
=========
http://www.zuzanna.elserw.com
1. Begonia masoniana roślinka od mojej Kochanej Babci troche słabo mi rośnie
2. Szczawik trójkątny
3. ta roślinka rośnie już ponad rok. Wyhodowana z nasionka [z trzech nasion ;)]
nasiona były w ususzonej kiści podobnej do winogron. Znajomy przywiózł zza granicy, podobno rosło gdzie s przy drodze
4. Hoja różowa inaczej woskownica różowa.
5.
zabiedzona ale rozkrzaczona nieźle ;) ma dużo 'młodych'. Nie wiem co jej jest. doradźcie
z boku po niej pnie sie część ww hoja
6. Paprotki - znacie może jakie to odmiany?
7.
8. Callisia fragrans , roślinka lecznicza, opisałam ją w dziale encyklopedycznym http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=12931 CF pomiędzy skrzydłokwiatami.
9. Skrzydłokwiat
10. Zamioculcas
11.Kolejne paprotkowate
12.
13. Kapusta pekińska
na razie 1 próba hodowli, jak przeżyje przesadzenie do gruntu i jeśli uda się, będziemy sadzić co roku
14. Epipremnum
15. Z jednej rośliny odnóżki, też taka jukowata ale to chyba nie juka
16. Aloes
17. Fiołek
18. Senecio Rowleya czyli Starzec Rowleya
19. Lucky bamboo wersja bzz badylka
po prostu zachciało mi się zasadzić roślinkę i zobaczyć co z niej urośnie
=========
http://www.zuzanna.elserw.com
- myszorek
- Od: 5 cze 2007, o 16:09
Ładne zadbane roślinki gratuluję nie miałam pojęcia co to za roślinka ta callisia ;)
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same. Phil Bosmans
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
- agaM
myszorek ja do niedawna też nie miałam pojęcia o właściwościach callisi. Znajoma co prawda mi mówiła, że ma takie właściwości jak żeń szeń, i nawet mówiła że robi i stosuje z niej mikstury.. ale wiesz jak to jest.. dopóki sie nie spróbuje samemu to się podchodzi sceptycznie i nie wierzy. Poszperałam w internecie i znalazłam i szok prawe przeżyłam: człowiek sam nie wie co hoduje w domu..
agnieha7 no widzisz agnieho a mi odwrotnie: marzą się paprotki o grubych zdrowych ciemnozielonych liściach. Podejrzewam że moje po prostu mają za dużo słonka albo za mało odżywek [w ogóle, tylko odstojała woda na skorupkach z jajek ;)]
agnieha7 no widzisz agnieho a mi odwrotnie: marzą się paprotki o grubych zdrowych ciemnozielonych liściach. Podejrzewam że moje po prostu mają za dużo słonka albo za mało odżywek [w ogóle, tylko odstojała woda na skorupkach z jajek ;)]
Ja mam właściwie to 4 odmiany. Nie mam zielonego pojęcia jak one się dokładnie nazywają wiem tylko tyle że są to paprocie. Jedna ma długie liście nawet ponad 1metr, a ostatnio rośnie jak szalona. Wypuszcza liść za liściem. Z doświadczenia wiem że paprotki lubią dużo słońca. Ja moje często podlewam bo tak jakoś ziemia im szybko schnie, a może po prostu one tyle wody piją. Zauważyłam też, że lubią częste zraszanie. Jedna to nawet stoi mi na oknie od strony południowej i nie narzeka na nadmiar słońca chociaż w samo południe promienie słoneczne padają na nią bezpośrednio. Masz ładne i zdrowe okazy, czego nie każdy może powiedzieć o swoich paprociach:D
- agaM
milka0105 mam jeszcze jednego, ale przelałam go ostatnio [wiem gupia jestem i moja wina ;) bo hoduje je w miseczkach bzz odpływu] i nie fotografowałam. Fiołeczki bardzo lubię, i będę miała za trochę czasu kilka odnóżek.
agnieha7 moje doświadczenia z paprotkami są identyko. Bardzo lubią wodę, zraszanie i słonko.
Jednak do tej pory nie udało mi się uhodować okazu, który miałby piękne liście od sufitu po podłogę - tak jak to czyni moja Babcia zdolniacha ;)
i wiesz, paprotka u mnie spełnia jeszcze jedno ważne zadanie. To taki czujnik zdrowia rodziny. jak coś sie dzieje i jest nie tak, paprotki niszczeją w oczach. Pewnie dlatego nie u wszystkich chcą rosnąć Idealne warunki to nie wszystko w ich przypadku.
aniu czarnota nareszcie wiem jak to cudo się nazywa. Idę więc poszperać na forum i dowiedzieć się - co robię nie tak
Beata703 dziękuję i wzajemnie, bo przypuszczam że i Ty także masz ładną kolekcję roślinek
agnieha7 moje doświadczenia z paprotkami są identyko. Bardzo lubią wodę, zraszanie i słonko.
Jednak do tej pory nie udało mi się uhodować okazu, który miałby piękne liście od sufitu po podłogę - tak jak to czyni moja Babcia zdolniacha ;)
i wiesz, paprotka u mnie spełnia jeszcze jedno ważne zadanie. To taki czujnik zdrowia rodziny. jak coś sie dzieje i jest nie tak, paprotki niszczeją w oczach. Pewnie dlatego nie u wszystkich chcą rosnąć Idealne warunki to nie wszystko w ich przypadku.
aniu czarnota nareszcie wiem jak to cudo się nazywa. Idę więc poszperać na forum i dowiedzieć się - co robię nie tak
Beata703 dziękuję i wzajemnie, bo przypuszczam że i Ty także masz ładną kolekcję roślinek