Malutkie mini oczko wodne
Re: Malutkie mini oczko wodne
Do naprawdę małego oczka to polecam:
- rzęsę drobną
- salwinię
- pistię
z roslin błotnych, wystających ponad wodę:
- strzałki wodne
- rzęsę drobną
- salwinię
- pistię
z roslin błotnych, wystających ponad wodę:
- strzałki wodne
kupiłam: tatarak trawiasty,pałkę drobną,przęstkę pospolitą,lilię Aurora,kaczeniec,skrzyp arktyczny.mam jedną doniczkę ażurową i nie wiem jak sadzić te roślinki?może ktoś wie?niby czytam na internecie ale boję się że źle to zrobię.
Petunia13:)
chcesz to wszystko do wspólnego kosza?
Tatarak, pałka dobrze na płytko, kaczeńce itp to już tylko na powierzchni, a aurorę odpowiednio głębiej przynajmniej te 0,5 m pod powierzchnię.
Większość roślin dobrze przyciąć nożyczkami korzenie (przycięcie pobudzi je do odbudowy) do optymalnej długości, umożliwiające normalne sadzenie, bez ich zawijania.
Tatarak, pałka dobrze na płytko, kaczeńce itp to już tylko na powierzchni, a aurorę odpowiednio głębiej przynajmniej te 0,5 m pod powierzchnię.
Większość roślin dobrze przyciąć nożyczkami korzenie (przycięcie pobudzi je do odbudowy) do optymalnej długości, umożliwiające normalne sadzenie, bez ich zawijania.
- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli nie posiadasz specjalnych koszy na rośliny to część możesz posadzić bez substratu po porostu w wodzie dociskając kamieniami. A te wymagające podłoża w zwykłych doniczkach, ale najlepiej czarnych lepiej wyglądają.
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Ogród rewii cz.III !
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 lip 2013, o 22:16
Witajcie
Trafiłem tutaj po artykule który przeczytałem w Magnolii. Pokazali tam małe oczko wodne które zasilane jest woda z rynny. Powoli szukam odpowiedniego pojemnika na takie oczko.
Przy okazji jestem akwarystą i rośliny wodne mam we krwi ;) Wiele z nich to rośliny bagienne i po przystosowaniu będą rosły w naszych mini oczkach. Więc następnym razem pomyślcie o roślinach akwariowych skoro i tak mają być tylko w czasie lata.
Trafiłem tutaj po artykule który przeczytałem w Magnolii. Pokazali tam małe oczko wodne które zasilane jest woda z rynny. Powoli szukam odpowiedniego pojemnika na takie oczko.
Przy okazji jestem akwarystą i rośliny wodne mam we krwi ;) Wiele z nich to rośliny bagienne i po przystosowaniu będą rosły w naszych mini oczkach. Więc następnym razem pomyślcie o roślinach akwariowych skoro i tak mają być tylko w czasie lata.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
- AurorA
- 200p
- Od: 30 sty 2007, o 19:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja próbowałem z rożnymi gatunkami z akwarium, ale praktycznie wszystko mi marniało. Rośliny w akwarium nie znają słońca i po wyniesieniu na zewnątrz zaraz je ono pali.
do mini oczek przede wszystkim rośliny pływające. Pistia, hicynt wodny, limnobium - niestety te gatunki nie przezimują. Rogatek, żabiściek można przezimować np w piwnicy w postaci turionów- zajmują ono mało miejsca i wystarczy słoik na zimowanie.
do mini oczek przede wszystkim rośliny pływające. Pistia, hicynt wodny, limnobium - niestety te gatunki nie przezimują. Rogatek, żabiściek można przezimować np w piwnicy w postaci turionów- zajmują ono mało miejsca i wystarczy słoik na zimowanie.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
Oczko wodne żaden problem
Też próbowałem sadzić rożliny z akwarium w oczku wodnym ale bardzo szybko padły, być może dlatego że moje oczko jest w mocno nasłonecznionym miejscu.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 lip 2013, o 10:06
Witam
Czy na postawienie malego oczka na podwórku trzeba mieć jakieś pozwolenie. Chce zabetonować sobie mini oczko a wiem że za wylanie betony a nawet na położenie samej kostki trzeba mieć pozwolenie jak to wygląda w przypadku oczek wodnych ???
Czy na postawienie malego oczka na podwórku trzeba mieć jakieś pozwolenie. Chce zabetonować sobie mini oczko a wiem że za wylanie betony a nawet na położenie samej kostki trzeba mieć pozwolenie jak to wygląda w przypadku oczek wodnych ???
- Rewi
- 1000p
- Kontakt:
Możesz poczytać http://forum.oczkowodne.net/ , ale wystarczy tylko zgłosić budowę, a jeżeli planujesz oko większe niż 30mkw potrzebne jest pozwolenie
Ogród rewii cz.III !
Ogród rewii cz.III !
Kiedy zabrać rośliny na zime?bo moje oczko zamarznie cale bo jest małe?
Petunia13:)
- Rewi
- 1000p
- Kontakt:
Bliżej przymrozków jeszcze za wcześnie
Ogród rewii cz.III !
Ogród rewii cz.III !