Wrzosy i wrzośce.Wymagania uprawowe
- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wrzosy i wrzośce
Warto bo one chronią wrzosy właśnie przed mroźnymi wiatrami .. Ja na swoje zawsze rzucam gałązki aby ich wiatr nie wymroził .. A w tym roku to nawet musiałam je mocno wsadzić w ziemię aby wiatr je nie wyniósł dalej ..
Witajcie,
Kiedy przycinacie wrzosy? Czy wrzosy przykryte odkrywać czy dopiero przed przycinaniem? Cześć wrzosów mam okrytych włókniną zimową a cześć stroiszem.
Kiedy przycinacie wrzosy? Czy wrzosy przykryte odkrywać czy dopiero przed przycinaniem? Cześć wrzosów mam okrytych włókniną zimową a cześć stroiszem.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pochmurne dni z dodatnimi temperaturami są korzystne i warto wtedy rośliny powoli odkrywać. Z przycinaniem jeszcze się wstrzymaj.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
A kiedy jest najlepszy moment na przycinanie wrzosów?
Jak już nie będzie przymrozków, zanim wrzosy zaczną wypuszczać nowe liście i gałązki.
- asprokol
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
Najlepszy moment na przycinanie wrzosów jest ich przekwitnięcie aż do czasu kiedy zaczynają wegetację (ale i wtedy można skrócić im czuprynki bo tak nam się podoba )
Nie rozumiem co to ma wspólnego z przymrozkami, zaćmieniem słońca, czy programem TV.
Nie rozumiem co to ma wspólnego z przymrozkami, zaćmieniem słońca, czy programem TV.
Jak asprokolu nie rozumiesz, to może się doucz, poczytaj, zapytaj... Gdzie się nie wypowiesz tam aż nieprzyjemnie jest wchodzić, jad i narcyzm się z ekranu wylewa.
"Nie wolno przycinać roślin jesienią - pozostawia się wtedy rany, stanowiące tak zwane ?wrota mrozowe?, co niejednokrotnie naraża rośliny na wymarznięcie w trakcie nawet łagodnych zim." Wiosną zaś nieucięte gałązki chronią resztę rośliny przed przemarznięciem/przesuszeniem, jeśli się więc je przytnie przed przymrozkami to "gołe" rośliny mogą ciężej znieść pogorszenie warunków.
"Nie wolno przycinać roślin jesienią - pozostawia się wtedy rany, stanowiące tak zwane ?wrota mrozowe?, co niejednokrotnie naraża rośliny na wymarznięcie w trakcie nawet łagodnych zim." Wiosną zaś nieucięte gałązki chronią resztę rośliny przed przemarznięciem/przesuszeniem, jeśli się więc je przytnie przed przymrozkami to "gołe" rośliny mogą ciężej znieść pogorszenie warunków.
- asprokol
Różnica pomiędzy nami jest taka że ja to piszę na podstawie własnych doświadczeń i wiedzy producenta który pomagał mi w założeniu wrzosowisk, i w tej chwili na 3 wrzosowiskach posiadam 750 wrzosów w 15 odmianach - wrzosowiska założone 4 lata temu. Od założenia nie mam żadnych problemów bo postępuje w ten sposób. Z Panem Wolskim rozmawiałem kilkakrotnie o uprawie i pielęgnacji.
Zima 2013 piękny styczeń chłodny luty i w końcu marca przymarzło do -12 w ogrodzie. Miałem obawy bo -12 to nie przymrozek a wrzosy zostały przycięte w lutym - efekt ..... żadne wrota mrozowe nie nastąpiły bo gdybyś miała o tym trochę pojęcia wiedziałabyś że to nie nastąpi kiedy roślinę już ścięły poprzednie mrozy.
Tak że obcinamy po przekwitnięciu kiedy roślinę zetną mrozy, bo wtedy już żadne soki nie krążą w roślinie. Problemem jest przycinanie kiedy roślina się obudzi zostanie obcięta i wtedy ją zamrozi.
Pozdrawiam życzę przepięknych wrzosowisk - co do narcyzy - u mnie kwitną. co do douczenia jesteś niestety daleko w kolejce jako nauczyciel wolę praktyków z pięknym ogrodem niż teoretyków.
Zima 2013 piękny styczeń chłodny luty i w końcu marca przymarzło do -12 w ogrodzie. Miałem obawy bo -12 to nie przymrozek a wrzosy zostały przycięte w lutym - efekt ..... żadne wrota mrozowe nie nastąpiły bo gdybyś miała o tym trochę pojęcia wiedziałabyś że to nie nastąpi kiedy roślinę już ścięły poprzednie mrozy.
Tak że obcinamy po przekwitnięciu kiedy roślinę zetną mrozy, bo wtedy już żadne soki nie krążą w roślinie. Problemem jest przycinanie kiedy roślina się obudzi zostanie obcięta i wtedy ją zamrozi.
Pozdrawiam życzę przepięknych wrzosowisk - co do narcyzy - u mnie kwitną. co do douczenia jesteś niestety daleko w kolejce jako nauczyciel wolę praktyków z pięknym ogrodem niż teoretyków.
Naucz się czytać asprokolu ze zrozumieniem... Już ci kiedyś pisałam, że masz z tym duży problem.
- asprokol
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Zimy mamy jakie mamy i nigdy roślinom nie dogodzimy! Generalnie jednak uważam, że cięcie jesienne może roślinom bardziej zaszkodzić, bo zostawiamy otwarte rany i wtedy właśnie następuję zjawisko o którym pisze asprokol " Problemem jest przycinanie kiedy roślina się obudzi zostanie obcięta i wtedy ją zamrozi." A właśnie nie tylko wiosną! Bo jesienią jeszcze krążą soki, cięcie powoduje ,że woda dostaje się do naczyń ,które pod wpływem mrozu mogą zostać "rozerwane".
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Dzisiaj poprzycinalam wrzosy. I pytanie moje jest takie. Jak teraz postępujemy z przyciętymi wrzosami? Podlewamy jak wszystkie inne roslinki czy one teraz maja jakiś okres wegetacji? . Z Moich po przycięciu zostały zielone kępki
- asprokol
zgadzam się w 100 % - ale wiosenny przymrozek roślina znosi lepiej niż mroźny dzień a właściwie noc jesieniąaniawoj pisze:Zimy mamy jakie mamy i nigdy roślinom nie dogodzimy! Generalnie jednak uważam, że cięcie jesienne może roślinom bardziej zaszkodzić, bo zostawiamy otwarte rany i wtedy właśnie następuję zjawisko o którym pisze asprokol " Problemem jest przycinanie kiedy roślina się obudzi zostanie obcięta i wtedy ją zamrozi." A właśnie nie tylko wiosną! Bo jesienią jeszcze krążą soki, cięcie powoduje ,że woda dostaje się do naczyń ,które pod wpływem mrozu mogą zostać "rozerwane".
co teraz robimy ??? ja już podałem pierwszą porcje nawozu dla kwasolubnych ( płynna z podwójnym magnezem )