Gymnocalycium
- Maciek13
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Gymnocalycium
Niestety nie wiem jakie to gymnokalycium, ale musi ono mieć jak najwięcej słońca, więc postaw go na pełnym słońcu. Podlewaj, gdy ziemia będzie wyraźnie sucha. Ja swoje podlewam gdzieś tak 3 razy w miesiącu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Orszulka
- 200p
- Od: 25 lip 2010, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
orchidia, ono wygląda na białe baldianum.
Gymnocalycia pieknie teraz kwitną
Gymnocalycia pieknie teraz kwitną
Jeśli obce języki nie stanowią dla Was bariery to sporo materiału o gymno można pobrać w formie pdf z
http://www.schuetziana.org/index.php/downloads
http://www.schuetziana.org/index.php/downloads
Witam Wszystkich,
mam dwie prośby:
1) Identyfikacja rośliny na fotce - obstawiam nieśmiało Gymnocalycium Vatteri.
2) Widać zżółknięcie od spodu. Utrzymuje się od kilku miesięcy jednak jest twarde bez objawów gnicia itp. Mniejsze odnogi wyglądają na zdrowiutkie. Czy to kwestura za małej doniczki (małe "główki" od spodu uciskają większą - czas przesadzić) a może coś innego?
Wdzięczny będę za sugestie.
Pozdrawiam
T.
mam dwie prośby:
2) Widać zżółknięcie od spodu. Utrzymuje się od kilku miesięcy jednak jest twarde bez objawów gnicia itp. Mniejsze odnogi wyglądają na zdrowiutkie. Czy to kwestura za małej doniczki (małe "główki" od spodu uciskają większą - czas przesadzić) a może coś innego?
Pozdrawiam
T.
- Orszulka
- 200p
- Od: 25 lip 2010, o 22:07
- Kontakt:
Pierwsze zakwitło Gymnocalycium bruchii
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 wrz 2011, o 13:03
To jest gymnocalycium horstii, co do żółknięcia, to ten gatunek już tak ma.Algeroth pisze:Witam Wszystkich,
mam dwie prośby:
Pozdrawiam
T.
Dzień dobry,
dziękuję za odpowiedź.
Przesadzić do większej doniczki czy te mniejsze "główki" dobrze w ścisku sobie radzą?
Widzę (w necie) przepiękne kwiaty. U mnie niestety ani razu kwiatostan się nie pojawił. Błąd w uprawie - coś można zrobić?
Pozdrawiam
A.
dziękuję za odpowiedź.
Kamień z serca czyli wszystko OK .Turbiniac pisze: To jest gymnocalycium horstii, co do żółknięcia, to ten gatunek już tak ma.
Przesadzić do większej doniczki czy te mniejsze "główki" dobrze w ścisku sobie radzą?
Widzę (w necie) przepiękne kwiaty. U mnie niestety ani razu kwiatostan się nie pojawił. Błąd w uprawie - coś można zrobić?
Pozdrawiam
A.
Moje Gymnocalycium baldiani najprawdopodobniej, znalezione w ciemnym kącie na półce marketu budowlanego właśnie za ratunek mnie 'wynagrodziło' kwiatami Na zdjęciu tylko jeden, wypuściło 2 kwiaty.
Czy to normalne, że kwiat z dnia na dzień 'jaśnieje' ? Jak oba kwiaty były rozwinięte to miały różne kolory, ten "starszy" był jaśniejszy od tego "młodszego". Niestety obu nie mam zdjęcia
P.S.
Wiem, że jest do przesadzenia, nie chciałem ruszać rośliny póki nie zakwitnie.
Czy to normalne, że kwiat z dnia na dzień 'jaśnieje' ? Jak oba kwiaty były rozwinięte to miały różne kolory, ten "starszy" był jaśniejszy od tego "młodszego". Niestety obu nie mam zdjęcia
P.S.
Wiem, że jest do przesadzenia, nie chciałem ruszać rośliny póki nie zakwitnie.