Epipremnum - problemy w uprawie
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Epipremnum - problemy w uprawie
Jeśli chodzi o rodzinę, to cały czas są w tej samej czyli obrazkowatych. Jednak epipremnum zostało wyodrębnione do swojego rodzaju. Mam dwa scindapsusy (Trebie i akurat Treubii Moonlight ) niedługo przyjdzie trzeci (Silver Ann). Nie zauważyłem problemów w uprawie tego rodzaju. Generalnie warunki uprawy i pielęgnacji są w zasadzie takie same, nie zauważyłem też żeby sprawiały problemy. Jeden rośnie na parapecie, drugi nieco dalej, ale pod lampą.
Ps. Też swego czasu niezbyt lubiłem pnączy, ale ostatnio odkryłem że zaczęły mi się podobać.
Ps. Też swego czasu niezbyt lubiłem pnączy, ale ostatnio odkryłem że zaczęły mi się podobać.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja często kupuję maluszki, szczególnie kiedy to jakiś drogi gatunek i sobie hoduję od mikroroślinki.Cholera nigdy nie lubiłam pnączy, a teraz jeszcze poluję na philodendrona brasil
Tak też kupiłam mikro ogryzek Epipremnum Skeleton Key, ogryzek ale ukorzeniony, przyszło taka mała sadzonka z dwoma pierwszymi listeczkami, jeden smętnie wisiał, ale jak posadziłam go do lechuzy, wstawiłam do szklarenki, lampa i mata, to stanął na baczność. Teraz morze cierpliwości i czekania na pierwszy liść właściwy.
Zielonajagoda aż musiałam wyguglowac. Bardzo ciekawy gatunek, mam nadzieję, że się pochwalisz efektami i pierwszymi liśćmi. Trzymam kciuki!
Problem jest w tym, że nie mam czasu, ani możliwości żeby stworzyć jakieś super warunki dla roślin egzotycznych. Muszę się "pocieszyć" tym, co jest niewymagające i w miarę łatwe w obsłudze. Za to bardzo chętnie podglądam co u kogo rośnie
Norbert, a możesz pokazać jak wygląda ten moonlight? Bo na necie jest mało zdjęć, a jestem ciekawa jak on wygląda "na żywo", w sensie bez upiększania liści do sprzedaży ;)
Problem jest w tym, że nie mam czasu, ani możliwości żeby stworzyć jakieś super warunki dla roślin egzotycznych. Muszę się "pocieszyć" tym, co jest niewymagające i w miarę łatwe w obsłudze. Za to bardzo chętnie podglądam co u kogo rośnie
Norbert, a możesz pokazać jak wygląda ten moonlight? Bo na necie jest mało zdjęć, a jestem ciekawa jak on wygląda "na żywo", w sensie bez upiększania liści do sprzedaży ;)
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Lepsze warunki są tylko dla maluchów, w parapetowej szklarence z Ikei, później kwiatki wędrują na parapet czy półkę. Jak sadzonka Skeletona przeżyje to na pewno wstawię niejedną fotkę ;)
- norbert76
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ooo ładny. Myślałam, że ten srebrny kolor liści, to jest pic na wodę. Ale faktycznie jest bardzo ładny!
W ogóle u Ciebie wszystko taki wychuchane i wyniuniane
W ogóle u Ciebie wszystko taki wychuchane i wyniuniane
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 lis 2020, o 10:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie
Z moim epipremnum mam problem praktycznie od zakupu. Połowę lisci swego czasu musiałam obciąć ponieważ brązowiały. Ostatecznie zaczął wypuszczać masę nowych listków i pędów. Stoi na parapecie północno-wschodnim, bo tam mam najwięcej światła ale bezpośrednie promienie słoneczne go nie dosięgają. Ma przepuszczalne podłoże lecz na nowych liściach znowu robią się plamy. Podlewam jak podłoże praktycznie całe przeschnie. Czy znowu robi się tutaj grzyb?
Z moim epipremnum mam problem praktycznie od zakupu. Połowę lisci swego czasu musiałam obciąć ponieważ brązowiały. Ostatecznie zaczął wypuszczać masę nowych listków i pędów. Stoi na parapecie północno-wschodnim, bo tam mam najwięcej światła ale bezpośrednie promienie słoneczne go nie dosięgają. Ma przepuszczalne podłoże lecz na nowych liściach znowu robią się plamy. Podlewam jak podłoże praktycznie całe przeschnie. Czy znowu robi się tutaj grzyb?
- norbert76
Na lewym liściu uszkodzenie mechaniczne, po prawej faktycznie wskazuje na grzyba.
A jak często podlewasz?
A jak często podlewasz?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Epipremnum i Scindapsus pictus - zwijające się liście
Witam wszystkich serdecznie.
Od jakiegoś czasu borykam się z problemem mojego Epipremnum złocistego, którego liście zaczęły zwijać się do środka. Ostatnio też obwisły. Roślina miała dostęp do światła rozporszonego, przeniosłam je do bardziej zacienionego, to jednak nie pomogło. Nie wydaje mi się również żeby roślina była przelana.
Niestety widzę podobną tendencję innej rośliny, Scindapsus. Zaczyna dziać się z nią dokłądnie to samo. Jest ona stosunkowo nowa i być może nadal aklimatyzuje się w nowym miejscu. Biorąc jednak pod uwagę, że problem jest ten sam co w przypadku Epipremnum, muszę robić coś nie tak. Pozdrawiam
Dodam, że jestem początkującą planciarą
Dwa pierwsze zdjęcia to Epipremnum, ostatnie to Scindapsus
https://www.fotosik.pl/zdjecie/f5762c4855359a99
https://www.fotosik.pl/zdjecie/c3b4b37f0fcdb0cd
https://www.fotosik.pl/zdjecie/950427325969c904
Od jakiegoś czasu borykam się z problemem mojego Epipremnum złocistego, którego liście zaczęły zwijać się do środka. Ostatnio też obwisły. Roślina miała dostęp do światła rozporszonego, przeniosłam je do bardziej zacienionego, to jednak nie pomogło. Nie wydaje mi się również żeby roślina była przelana.
Niestety widzę podobną tendencję innej rośliny, Scindapsus. Zaczyna dziać się z nią dokłądnie to samo. Jest ona stosunkowo nowa i być może nadal aklimatyzuje się w nowym miejscu. Biorąc jednak pod uwagę, że problem jest ten sam co w przypadku Epipremnum, muszę robić coś nie tak. Pozdrawiam
Dodam, że jestem początkującą planciarą
Dwa pierwsze zdjęcia to Epipremnum, ostatnie to Scindapsus
https://www.fotosik.pl/zdjecie/f5762c4855359a99
https://www.fotosik.pl/zdjecie/c3b4b37f0fcdb0cd
https://www.fotosik.pl/zdjecie/950427325969c904
- norbert76
Re: Epipremnum i Scindapsus pictus - zwijające się liście
Przede wszystkim przeniesienie do cienia nie było dobrym rozwiązaniem. Przenieś na poprzednie stanowisko.
Liście się zwijają, bo jest posadzone do nieprawidłowego podłoża, czyli samej ziemi, a nie do mieszanki ziemi i rozluźniacza. Epipremnum to epifity, potrzebują mocno przepuszczalnego podłoża, czyli mieszanki ziemi, żwirku, można dodać jeszcze podłoża do storczyków, w proporcji około 3:1:1.
Do tego musi być doniczka z odpływem, na dnie drenaż i stać na podstawce.
Wielkość doniczki dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej, nie powinna być dużo od niej większa.
Podlewasz wtedy kiedy przeschnie całkowicie wierzchnia warstwa podłoża.
Standardowo, trzeba wyciągnąć roślinę z doniczki, sprawdzić stan korzeni i zapewnić nowe podłoże i właściwą doniczkę.
Liście się zwijają, bo jest posadzone do nieprawidłowego podłoża, czyli samej ziemi, a nie do mieszanki ziemi i rozluźniacza. Epipremnum to epifity, potrzebują mocno przepuszczalnego podłoża, czyli mieszanki ziemi, żwirku, można dodać jeszcze podłoża do storczyków, w proporcji około 3:1:1.
Do tego musi być doniczka z odpływem, na dnie drenaż i stać na podstawce.
Wielkość doniczki dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej, nie powinna być dużo od niej większa.
Podlewasz wtedy kiedy przeschnie całkowicie wierzchnia warstwa podłoża.
Standardowo, trzeba wyciągnąć roślinę z doniczki, sprawdzić stan korzeni i zapewnić nowe podłoże i właściwą doniczkę.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Epipremnum i Scindapsus pictus - zwijające się liście
Zdjęcia pokazują, że zwinięte liście są na końcach - to normalne, bo to są niewykształcone liście. Ale widać też oklapłe liście. Jeśli roślina ma długie pędy, a została jeszcze przeniesiona w inne miejsce to taki może być efekt. U mnie było podobnie przy przenoszeniu, zawsze możesz zostawić 30cm, a z reszty zrobić nowe sadzonki.Asia898 pisze:Witam wszystkich serdecznie.
- norbert76
U mnie oklapłe liście to był efekt przelania i od tego zawsze trzeba zacząć. Epipremnum jak wszystkie epifity mają wrażliwy system korzeniowy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- slawcioo
- 100p
- Od: 28 maja 2011, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam serdecznie.
Sądzę, że przelałem mojego epipremnum. Za często chyba podlewałem. Ziemia od spodu jest taka lekko mokra, na zewnątrz też. Liście zaczynają brązowieć, 1 już się pozbyłem. Roślina nie stoi na parapecie, tylko przy drzwiach na szafce(na zdjęciu chwilowo tylko nie bo pokazuję), nie wiem czy nie ma za mało światła. Czyli teraz muszę wyciągnąć roślinę z doniczki, by sprawdzić stan korzeni?
Kwiata mam krótko bo dopiero co był 2 tygodnie temu kupiony
Pozdrawiam.
Sądzę, że przelałem mojego epipremnum. Za często chyba podlewałem. Ziemia od spodu jest taka lekko mokra, na zewnątrz też. Liście zaczynają brązowieć, 1 już się pozbyłem. Roślina nie stoi na parapecie, tylko przy drzwiach na szafce(na zdjęciu chwilowo tylko nie bo pokazuję), nie wiem czy nie ma za mało światła. Czyli teraz muszę wyciągnąć roślinę z doniczki, by sprawdzić stan korzeni?
Kwiata mam krótko bo dopiero co był 2 tygodnie temu kupiony
Pozdrawiam.