Rabarbar cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Olafasola13
200p
200p
Od: 18 lis 2022, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rabarbar

Post »

Też mam taki ze sklepu rabarbar i rośnie pięknie. Jedynie w pierwszym roku po posadzeniu był niewielki. Tamten rok rozrósł się bardzo mocno, ze 150cm średnicy miał jak nie więcej i bardzo grube łodygi. A teraz całą zimę widać było go niemalże na wierzchu gotowego do wypuszczenia liści.
Być może taki wzrost był spowodowany tym, że był 3 razy podlany gnojówką z pokrzywy. A i chcąc urwać z niego liście nie wycinałam ich nożem tylko odrywałam zewnętrzne liście tak przy samej karpie i myślę, że to też miało dobry wpływ na jego wzrost.
bociankrasna
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 14:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie o tej porze w ogóle go nie widać. Późno wypuszcza, z 2 strony u nas zima za oknem więc nie ma się co dziwić.
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

U nas był niezły grad parę dni temu. Teraz to chyba trzeba poobrywać te wszystkie resztki liści i niech sobie odrasta od nowa?

Obrazek
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Uważam, że trzeba zostawić te liście i pozwolić wzmocnić się korzeniowi. Oberwanie tych liści zmusi roślinę do oddania wszelkich zasobów korzenia na wzrost nowych liści albo zabije roślinę.

Jestem ciekawa zdania innych użytkowników.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Już jest sporo młodych liści. Postanowiłam usunąć wszystkie uszkodzone ogonki, a te stojące pionowo i wyglądające zdrowo zostawię, nawet jeśli mają dziurawe liście.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Olafasola13
200p
200p
Od: 18 lis 2022, o 11:10

Post »

Mój rabarbar dość mocno oberwany bardzo szybko zaczął wypuszczać dużo nowych liści. Zauważyłam że lubi obrywanie ich przy samej nasadzie a nie wycinanie. No i oczywiście podlewanie. Nawet gnojówką, wtedy rośnie bardzo ładnie.

Link do następnej 2 części wątku viewtopic.php?t=128046
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”