Ficus microcarpa (retusa), moclame - gubi liście, choroby, szkodniki
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ficus microcarpa (retusa), moclame - gubi liście, choroby, szkodniki
A ja odpisałem żebyś wpierw poczytał wątek... W nim znajdziesz wszystkie odpowiedzi i gdzie robisz błędy, a na pewno jest ich sporo.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kupiłem podłoże do PALM, JUK, MONSTER BIOVITA - 2 x 5L, KERAMZYT ( NA DNO DONICY DO DRENAŻU ) - 2 x 1L.
Wymieniłem ziemię i pozbyłem się osłonki w donicy. Roślina stoi na szafce blisko okna. Przy wymianie ziemi zauważyłem, że w jednym z grubszych korzeni jest dziura (korzeń się złamał bo był bardzo lichy, a w środku odsłoniła się dziura.
Mimo wszystko przesadziłem roślinę, od tamtego czasu minęły 3 tyg i nie widać nigdzie liści, czy to już koniec?
Wymieniłem ziemię i pozbyłem się osłonki w donicy. Roślina stoi na szafce blisko okna. Przy wymianie ziemi zauważyłem, że w jednym z grubszych korzeni jest dziura (korzeń się złamał bo był bardzo lichy, a w środku odsłoniła się dziura.
Mimo wszystko przesadziłem roślinę, od tamtego czasu minęły 3 tyg i nie widać nigdzie liści, czy to już koniec?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak, na to wskazują wyschnięte i pomarszczone gałązki oraz górna część pnia.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta