Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8
Piri piri dawno w słoikach w piwnicy. Cayenne jeszcze zielone wiszą na krzakach.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- seedkris
Też mam w donicy na strychu. Kilka lat wstecz miałem w dużych donicach chili, dotrwały tylko do końca roku. Mimo tego iż stały na południowym parapecie w domu. Pewnie zimą mają zbyt mało światła by przetrwać.
- Jolek
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
NN Bułgar,jedna z dwóch tegorocznych nowości.Z racji że w domu ostrej papryki używamy do sosów,pięć krzaczków które miałem to i tak za dużo.Jak się jej zacząłem dokładnie przyglądać zastanawiałem się czy więcej ma liści czy jednak owoców.
Jalapeno tak jak i w ubiegłym roku kiedy rosła w donicach,równie obfita.W tym roku w odkrytym gruncie.
Jalapeno tak jak i w ubiegłym roku kiedy rosła w donicach,równie obfita.W tym roku w odkrytym gruncie.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
- 200p
- Od: 20 lip 2018, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jolek, czy te Twoje dzwoneczki są ostre? U mnie rosły w gruncie, więc rośliny były z 5 razy mniejsze niż Twoje, a do tego prawie wcale nie były ostre. Może odrobinkę przy pestkach.
W ogóle w tym roku miałam dużo mniej bardzo ostrych papryczek i nawet sos chili nie wyszedł taki ostry jak w tamtym roku.
Poniżej Lemon Drop, Kilian i Cayenne Yellow. Z tego Kilian najostrzejszy. Aż dziwne, bo niby powinno byś odwrotnie (Lemon Drop powinien mieć najwięcej, bo ok 56000 SHU, a Kilian najmniej, ok 27000 SHU)
Pozdrawiam,
Iwona
Iwona
- Jolek
Bishop,s Crown skala ostrości: 6 (5tys. - 30tys. SHU), jak dla mnie są bardzo ostre ale daje radę zjeść 1 bardzo drobniutko pokrojony w sałatce , na kanapce bez pestek. Do nadziewania, sosów, past jest rewelacyjny (ale bez przesady). Najbardziej ostre są pestki ale po wysuszeniu wykorzystuję je jak pieprz mieląc w młynku do kanapek itp. Moje krzaczory rosną 4 sezon. Nie powiem, ale w tym roku bardzo dużo obrodziły.Można napisać że ok 7 reklamówek jednorazowych. Bardzo pilnowałam aby ziemia nie przeschła i nawożenia jak do pomidorów. Stąd ,,klęska urodzaju"
-
- 200p
- Od: 20 lip 2018, o 00:20
Sprawdziłam w notatkach i moja to jakaś inna odmiana była. Dostałam ją pod nazwą papryka drzewiasta (Sprut Nowogodnyj) F02. Może nie była ostra, bo to F2 i pokrzyżowała się z inną papryką? Tak wyglądała u mnie w gruncie:
Pozdrawiam,
Iwona
Iwona
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
Ja obstaje przy starej i sprawdzonej Jalapeno. Mam jeszcze w spiżarni około 25 litrów marynowanych Jalapeno, które przejadamy z rodziną przez całą zimę jako dodatek do pizzy, tostów, czy zwyczajnie na kanapkę. Najsmaczniejsza forma jaką do tej pory testowałem to upiekłem chleb z serem Cheddar i marynowanym Jalapeno.
Bishop crown wygląda bardzo fajnie jednak jego smak mnie nie powala dla smaku polecam odmianę papryka ostra czereśniowa.
Bishop crown wygląda bardzo fajnie jednak jego smak mnie nie powala dla smaku polecam odmianę papryka ostra czereśniowa.
- seedkris
Ja testowałem sporo odmian, zostały nieliczne. Jalapeno jest idealna do marynowania a potem do pizzy. Żonie przypadła do gustu Piri Piri. Jak dla mnie zbyt ostra i nabita pestkami.
-
Też sporo papryk testowałem i jak piszesz zostały nieliczne. Może w tym sezonie powrócił bym do Etny, Tepin, del ping... zapomniałem pełną nazwę.
Dziś znalazłem jakąś kupioną w tym sezonie Mieszankę odmian papryki ostrej niskiej do uprawy w doniczkach i poszło 10 nasion na waciki zobaczymy co z tego wyjdzie. Cieszy to że jeszcze trochę i startujemy z kiełkowaniem naszych nasionek na przyszłoroczną uprawę, chyba trzeba odkopać siatę z odmianami i coś postanowić. Choć strasznie kusi mnie Carolina reaper bo Dragon kiss wcale był taki ostry jak pisali.
Dziś znalazłem jakąś kupioną w tym sezonie Mieszankę odmian papryki ostrej niskiej do uprawy w doniczkach i poszło 10 nasion na waciki zobaczymy co z tego wyjdzie. Cieszy to że jeszcze trochę i startujemy z kiełkowaniem naszych nasionek na przyszłoroczną uprawę, chyba trzeba odkopać siatę z odmianami i coś postanowić. Choć strasznie kusi mnie Carolina reaper bo Dragon kiss wcale był taki ostry jak pisali.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozdrawiam, Jacek
-
Już kiełkowałem Carolinę ale nic niej nie wyszło choć 30 dni czekałem a nasionka była z dojrzałej papryczki. Będzie kolejna próba jakoś po świętach bo to już pewnie całość papryk ostrych wskoczy na waciki. Jak nic z Caroliny nie wyjdzie gdzieś na olx czy innym allegro kupię nasiona choć cena na aukcjach zaskakuje:) Nie wiem czy na AWN będzie dostępna