Choroby i szkodniki Rododendrona
Re: Chory Rododendron
Crysi, czy krzaczek nie ma po prostu mocno za sucho i za dużo słońca..?
Faktycznie przez cześć dnia jest oświetlony dosyć mocno, ale podlewam go regularnie. Nie ma pozwijanych, żółknących liści(a czytałam, że takie są objawy braku wody).
Objawy braku wody to liście zwisające (a na zdjęciu widać, że liście są dość opuszczone) - im niżej, tym bardziej wody brak, plus zasychające pąki (podobno). A plamy na liściach wyglądają mi na wywołane nadmiarem słońca. No ale może jeszcze ktoś się wypowie
Dziękuje bardzo za odpowiedź. Jakby nie patrzeć, to chyba najlepsza opcja, bo łatwa w rozwiązaniu yey
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chory Rododendron
Obiecałam ciąg dalszy. Trochę czasu minęło, ale ja jestem cierpliwa. W tym roku rododendron wygladał tak:takasobie pisze:Chciałam podzielić się doświadczeniem cięcia rododendrona po ogołoceniu gałęzi. Dostałam go w zeszłym roku wiosną. Był zmarnowany i postanowiłam, że postawię go na nogi Proces potrwa jeszcze z 2 lata, ale czas szybko płynie i doczekacie się finału (jak nie nastąpi jakiś kataklizm)
W takim stanie go dostałam (maj 2011):
Po pierwszym cięciu (koniec maja 2011):
Tak kwitł tego roku:
Czarnymi kółkami zaznaczyłam tegoroczne cięcia, czerwonymi zeszłoroczne:
Cały czas walczę z uzyskaniem odpowiedniej gleby i grzybem. Robię regularne opryski i dałam kompost i kwaśny torf w korzenie. Mam źródło kawowych fusów więc podrzucam od czasu do czasu. Trzymajcie kciuki!
Czyli warto wymienić glebę, uformować i czekać!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- iwka2
- 500p
- Od: 1 mar 2009, o 15:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękny kolor
Oplacalo sie tyle trudu i cierpliwości, gratuluję
Oplacalo sie tyle trudu i cierpliwości, gratuluję
Pozdrawiam Iwona
takasobie, rzeczywiście cudnie zakwitł A pokażesz całego krzaczka..? Jak wygląda teraz jego pokrój po cięciu?
- takasobie
Faktycznie nie widać dokładnie całości. Teraz ma już powyłamywane kwiatostany i tworzy kolejne przyrosty. Zrobię zdjęcie i pokażę.
Cięłam go na raty, ale przez to nierówno urósł. Ale z kolei miał szansę, żeby wydobrzeć. Gdybym od razu ciachnęła wszystkie gałązki, mogłoby to go osłabić. Widzicie, jak wyglądał na początku!
Cięłam go na raty, ale przez to nierówno urósł. Ale z kolei miał szansę, żeby wydobrzeć. Gdybym od razu ciachnęła wszystkie gałązki, mogłoby to go osłabić. Widzicie, jak wyglądał na początku!
Miłka
- takasobie
Dodam zdjęcia pokroju. Jak widać jest nierówny. Niczego już z nim nie robię. Zagęści się, jak mu bedzie dobrze
Miłka
Ooo, no, całkiem nieźle odbił Taki gęściutki się wydaje. Trochę niesymetryczny i można by go z jednej strony jeszcze przyciąć, ale mnie się szczerze mówiąc bardziej podoba taki jak jest teraz. To już się nie będę bała moich ciachać w razie czego
A ja u mojego wczoraj zauważyłam mszyce
Tyle, że robiło się już ciemno więc nie dałam rady obejrzeć drugiego i reszty balkonu..
Macie jakieś sprawdzone domowe sposoby na mszyce? Jakoś nie chcę ich tak od razu chemią traktować...
Tyle, że robiło się już ciemno więc nie dałam rady obejrzeć drugiego i reszty balkonu..
Macie jakieś sprawdzone domowe sposoby na mszyce? Jakoś nie chcę ich tak od razu chemią traktować...
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
Ja u siebie (ale mam stosunkowo mało roślin) zdejmuje je ręcznie, ewentualnie traktuję je mocnym strumieniem wody z opryskiwacza. Pomaga. Np na jednej z dalii miałem całkiem sporą kolonię, po 3 krotnym co kilka dni spłukiwaniu problem odszedł w niebyt. Na róży która pod pączkami miała już mnóstwo robactwa rozgniotłem palcami - wystarczył jeden zabieg.
No niestety palcami tego nie zrobię - powód może śmieszny ale po prostu się brzydzę, nawet w rękawiczce :P
Dlatego pytam o jakieś sposoby domowe, bo słyszałam coś o czosnku,mleku, coli - ale ile w tym prawdy? No i jakie proporcje? Tego nie wiem
Dlatego pytam o jakieś sposoby domowe, bo słyszałam coś o czosnku,mleku, coli - ale ile w tym prawdy? No i jakie proporcje? Tego nie wiem