Aeonium uprawa,pielęgnacja ,problemy
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 paź 2018, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Aeonium uprawa,pielęgnacja ,problemy
To są po prostu korzenie, niektóre sukulenty wypuszczają na części nadziemnej.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Czy to jest aeonium, dobrze trafiłam w wątek? Przywiozłam wiosną z Gran Canarii 3 szczepki i ukorzeniły się i trochę już urosły. Obecnie stoją na południowym parapecie
Mam zamiar jutro je przesadzić do nowej ziemi, bo nadal rosną w podłożu, w którym były ukorzenianie i chciałabym je już sobie przy okazji opisać czy to na pewno jest to o czym myślę.
Mam zamiar jutro je przesadzić do nowej ziemi, bo nadal rosną w podłożu, w którym były ukorzenianie i chciałabym je już sobie przy okazji opisać czy to na pewno jest to o czym myślę.
Dostałam odnóżkę aeonium schwartzkopf, odnóżka nie za duża ale martwię się czy się ukorzeni bo to nie ten czas ale w podłożu siedzi.
- norbert76
Bez żadnego problemu. Ukorzeniałem parę razy, zawsze mi się ukorzeniły. Wsadzasz do suchej mieszanki ziemi i żwirku i do czasu ukorzenienia od czasu do czasu ją spryskujesz.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzięki, czuję się podbudowana a sadzonka siedzi w ziemi dla kaktusów,pozdrawiam.
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Dawno już tu nikogo nie było.
Od zeszłego roku jestem szczęśliwą posiadaczką czarnej róży pustyni.
Mam dwa okazy. Od jakiegoś czasu na jednej z roślinek pokazały się jakieś szkodniki i nie bardzo wiem co to jest.
Może ktoś z forumowiczów będzie w stanie mi pomóc.
Druga roślinka ma się dobrze i nie widać na niej żadnych szkodników
Proszę, pomóżcie mi. Nie chciałabym stracić mojej roślinki
Od zeszłego roku jestem szczęśliwą posiadaczką czarnej róży pustyni.
Mam dwa okazy. Od jakiegoś czasu na jednej z roślinek pokazały się jakieś szkodniki i nie bardzo wiem co to jest.
Może ktoś z forumowiczów będzie w stanie mi pomóc.
Druga roślinka ma się dobrze i nie widać na niej żadnych szkodników
Proszę, pomóżcie mi. Nie chciałabym stracić mojej roślinki
- norbert76
Na pewno jest do przesadzenia i nie tylko z tego powodu, że podłoże jest skrajnie nieodpowiednie to jeszcze rośliny posadzone do zbyt dużej doniczki.
Podłoże powinno być mieszanką ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji około 1:2 - 1:5.
Co do szkodników, to zdjęcia trochę niewyraźne, ale mogą to być wełnowce albo prędzej mączlik szklarniowy. Zrób oprysk Mospilanem.
Podłoże powinno być mieszanką ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji około 1:2 - 1:5.
Co do szkodników, to zdjęcia trochę niewyraźne, ale mogą to być wełnowce albo prędzej mączlik szklarniowy. Zrób oprysk Mospilanem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- FikuMiku
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
Nabyłam aeonium, kilkuletnie. Na niemal każdej rozecie siedzą takie dziwne nalotu-narośla. W pierwszej chwili pomyślałam, że to wczesne stadium wełnowca, ale nie znam się, więc wrzucam fotkę i proszę Was o szybką identyfikację, żeby trafić z leczeniem.
Na fotce świeża szczepka z rośliny - na niej dość wyraźnie wydać te białawe kępki czegoś dziwnego.
Dziękuję za pomoc.
Na fotce świeża szczepka z rośliny - na niej dość wyraźnie wydać te białawe kępki czegoś dziwnego.
Dziękuję za pomoc.
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
- FikuMiku
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
No nic, widzę, że coś nie trafiłam z pytaniem. W międzyczasie moje szczepki pobrane z rośliny matecznej się ukorzeniły, dziwne zmiany nadal są widoczne, na wszelki wypadek potraktowałam roślinkę lekko topsinem (mea culpa, przepraszam cię roślinko).
A tak wygląda paroletni egzemplarz mateczny. Zastanawiam się, czy utrata dolnych listków w aż takim stopniu i ogołocone łodyżki to rzecz naturalna.
A tak wygląda paroletni egzemplarz mateczny. Zastanawiam się, czy utrata dolnych listków w aż takim stopniu i ogołocone łodyżki to rzecz naturalna.
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1