Co dzieje się z azaliami?

Różaneczniki (rhododendrony), azalie, wrzosy i inne kwaśnolubne
pablitoo
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 cze 2010, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co dzieje się z moimi azaliami?

Post »

Mirku - w związku z ta miękką wodą - przyszło mi coś do głowy - piszecie że podobne objawy na liściach mogą być spowodowane przenawożeniem - czyli zasoleniem gleby z której roślina pobiera składniki pokarmowe - a może :

- kolumnę zmiękczającą u mnie w domu zamontowałem i uruchomiłem kilka miesięcy temu - od tego czasu podlewałem rośliny - w tym azalie - wodą zmiękczoną. Może tu mam problem - dlaczego :

Zmiękczacz jonowymienny działa w następujący sposób - woda przepływając przez złoże kationitowe zostaje pozbawiona jonów węglanów wapnia i węglanów magnezu odpowiedzialnych za twardość wody - osadzają się one na "kuleczkach" kationitu - po nasyceniu złoża następuje automatyczny proces regeneracji złoża - czyli przepłukiwanie złoża roztworem solanki - w tym procesie jony węglanu wapnia i węglanu magnezu zostają wypłukiwane ze złoża i zastępowane jonami sodu ! W roztworze musi panować równowaga jonowa - takoż po regeneracji złoże jest pozbawione jonów węglanowych ale jest nasycone jonami sodu . Po takiej regeneracji przez kolumnę przepływa woda wodociągowa celem ponownego jej zmiękczenia - i ja taką wodą podlewałem azalie ! Zaraz po procesie regeneracji złoża jest ono nasycone jonami sodu - taką wodą jak podlewam rośliny to bezwiednie dostarczam im sód - czyli podstawowy składnik soli ...

Może tu tkwi rozwiązanie mojego problemu ...

Tylko dziwnym jest fakt że tą samą wodą podlewałem i inne azalie i rododendrony które nie maja takich objawów... - a może jeszcze nie mają ?

Co myślisz o tej teorii ?

MirekL pisze:Hi, a co w tej wodzie teraz jest? Jonowymienny, mówisz. Pewno brak Ca i Mg, potrzebnych roślinom a czego dużo? Musiałbym się podszkolić... zapewne sodu, który im do niczego a w nadmiarze szkodliwy, i to mocno...
Dokładnie - sodu ! - nie musisz się szkolić.
Jasny gwint !
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 wrz 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy te objawy są tylko na młodych liściach (tegorocznych),
czy są również na starych liściach (zeszłorocznych)?
Czy mógłbyś dać zdjęcie starych liści?
i jescze jedno zdjęcie - całego rhododendrona?

Czy masz glebę lekką, piaszczystą?
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
pablitoo
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Marku - czy są na liściach zeszłorocznych - hmmm - szczerze powiedziawszy - nie wiem - rośliny zakupiłem w tym roku na święcie azalii u Pudełek - nie miały wówczas śladów - liście były zieloniutkie - po posadzeniu u mnie w ogrodzie po miesiącu zacząłem obserwować objawy - przecie azalie zrzucają liście na zimę - więc to objawy na liściach tegorocznych...

Natomiast rhododendrony :

Catawbiense Grandiflorum
Obrazek

Red Jack
Obrazek

Mam po dwa takie okazy - obydwa u mnie kilka lat - rosną i kwitną jak szalone - nie mam z nimi żadnych problemów - wręcz przeciwnie - Red Jacki maja takie przyrosty ze aż jestem zaskoczony - prezentowane foty są sprzed miesiąca - jak jeszcze kwitnęły - jutro zrobie foty to zobaczycie jakie maja przyrosty - normalnie ponad 20cm :lol:
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

może reakcja na przenawożenie? ale chyba za szybko, raczej może być jakiś wirus po mszycach, na to mogą się zaraz rzucić grzyby, najszybciej mączniak. Ja bym opryskała Biochikolem
pablitoo
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Hmmm - mszyc w ogóle nie miałem na azaliach - a często się im przyglądam ostatnio ...
Mączniaka na razie ani śladu , reakcja na przenawożenie - hmmm - bardzo mało nawozu im zaserwowałem - no chyba że w szkółce dostały aż zanadto a ja tylko dołożyłem ...

Intryguje mnie sprawa tej wody którą je podlewałem - opisywałem na poprzedniej stronie wątku - coś czuję że tutaj tkwi problem :(
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

już takie coś kiedyś widziałam i nie mogę sobie przypomnieć co to było...raczej kojarzę z robactwem które były przyczyną ale nie jestem pewna, popatrz dokładnie czy tam nie ma przypadkiem przędziorka, może obejrzyj spód liścia pod lupą,
na zdjęciach widać pajęczynkę czy mi się wydaje?
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 wrz 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

OK, to są azalie zrzucają liście na zimę. Te znam najmniej.

Mirek już zasugerował nadmiar nawozów.
Monika uważa że to skaleczenia owadów.
Dorzucę jeszcze stress z braku wody, chociaż piszesz że podlewałeś solidnie, ale czy na pewno?
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
pablitoo
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Marku - nie ma opcji braku wody - mogę wręcz napisac że wody miał w nadmiarze - ciągłe opady deszczu przez ostatni miesiąc.
Dziękuję również za linka - napisałem do pana Jana Ciepłucha - czekam na odpowiedź - zobaczymy co on na to powie.

Autorytatywna odpowiedź pana Jana - bezwzględnie plamy na liściach mojej azalii to objawy fizjologiczne - z całą pewnością nie jest to infekcja. Przyczyny mogą być różne. Niewłaściwe podłoże, nadmierne nawożenie lub złe proporcje nawozowe.
No i może ta moja nieszczęsna woda ...
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie podlewaj tą zmiękczoną. Sód działa toksycznie.
pablitoo
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Oj już nie podleję ani razu , ani razu 8-) , a dzisiaj biorę z pracy pH meter i zmierzę odczyn wody kranówy i po kolumnie jonowymiennej - aż jestem ciekaw :D
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A wiesz, ze dobry pomysł. Też jestem ciekaw.
pablitoo
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

:D - dla próby - sprawdziłem wodę wodociągową u mnie w pracy - pH metrem Combo pH&EC HANNA - odczyn wody - 6,2 pH.
MirekL pisze:A wiesz, ze dobry pomysł. Też jestem ciekaw.
U mnie w domu : woda wodociągowa : pH 6,6
woda zmiękczona : pH 6,6
Awatar użytkownika
korena
100p
100p
Od: 16 cze 2009, o 16:08

Post »

Na początku wątku pisałam o moich azaliach i były zdjęcia ale gdzieś wsiąkły :oops:
Wyglądały prawie identycznie do twoich.Posadziłam je w kwaśnym torfie (a w takim podłożu nie mają prawa rosnąć zdrowo)dodatkowo podsypałam nawozem dla kwasolubnych.Dziś niektóre rdzawe plamki zmieniły się na bardziej ciemne.

Obrazek

Obrazek

Myślę że to przenawożenie rośliny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rhododendrony i azalie”