Woda do podlewania roślin domowych

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p
Od: 22 kwie 2014, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Woda do podlewania roślin domowych

Post »

Od jesieni zaczęłam podlewać fiołki afrykańskie wodą deszczową, bardzo dobrze to znoszą i pięknie rosną. Dziś obserwując ziemię, zauważyłam nalot pleśni na powierzchni. Zbieram ten kożuch pincetą i mam pytanie, czy to dobry pomysł z tą deszczówką - co Wy na to :?:
Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Woda deszczowa jest bardzo ok, też stosuję. Ale jak to woda naturalna może w sobie mieć więcej życia niż nam się wydaje. Dlatego warto wodę deszczową filtrować przy zbiorze ( warto tez zwrocic uwage po czym spływa i pozwolić pierwszej wodzie spłynąć z ewentualnymi zanieczyszczeniami) i wykorzystywać w miarę szybko i nie przechowywać w otwartych pojemnikach.
Pleśń może być incydentem jednorazowym z za dużej wilgoci. Zwalcz ją A następnie obserwuj roślinę i sama wyciągniesz wnioski co dalej. Taka woda służy wielu roślinom, więc szkoda z niej rezygnować tak od razu.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pleśń na pewno nie jest od wody deszczowej tylko od warunków otoczenia, zwykle słabej cyrkulacji powietrza.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p

Post »

Foxowa pisze:[...]wykorzystywać w miarę szybko i nie przechowywać w otwartych pojemnikach
Czy możesz to uzasadnić :?:
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedyś, jak miałem mniej roślin, zbierałem deszczówkę, trzymałem w otwartych 5-cio litrowych pojemnikach i nigdy nie miałem pleśni z tego powodu. Podobnie używając odstaną wodę z prosto z kranu.
Czyli pleśń to nie od wody, tylko od warunków otoczenia. W okresie jesienno-zimowym mniej wietrzysz pomieszczenie, niż w okresie letnim. Problem kiedy się zaczął, na jesieni? To masz odpowiedź.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p

Post »

Pleśń pokazała się w ostatnich tygodniach i to tylko w doniczkach plastikowych. Masz rację, faktycznie przyczyniła się do tego mniejsza cyrkulacja powietrza. Najważniejsze, że nie muszę rezygnować z deszczówki, bo fiołeczki zadowolone, a storczyki wręcz kipią energią. ;:138
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Proszę czytać że zrozumieniem
Foxowa pisze:
Pleśń może być incydentem jednorazowym z za dużej wilgoci. Zwalcz ją A następnie obserwuj roślinę i sama wyciągniesz wnioski co dalej. Taka woda służy wielu roślinom, więc szkoda z niej rezygnować tak od razu.
Nie napisałam , że pleśń jest efektem deszczówki. Napisałam że wręcz służy roślinom i żeby nie przypisywać jej tej pleśni, bo to incydent osobny.

Jedynie napisałam o przechowywaniu i nawet nie zdążyłam odpowiedzieć na zapytanie jak już mi włożono w usta słowa, których nie powiedziałam. :roll:
Ja mam doświadczenia swoje własne i zmoderowano.
Napisałam o tym, bo to temat bardzo aktualny chociażby dlatego że jest zima i nie ma opadów deszczu od przynajmniej miesiąca.
Sama zbierałam wodę opadową i przerobiłam jej przechowywanie przez zimę ( i nie pisze tu o trzymaniu buteleczek tylko u mnie to są 2 beczki 200l i mauser 1000l) i uważam że na zimę lepiej dac sobie z tym spokój, a przeskoczyć na np dzbanek filtrujący. Ta woda jak stoi to tez w jakis sposob sie starzeje, trzymana dlużej w butelkach zachodzi glonem, a i lubią w niej być rożne zyjątka i nawet larwy, natomiast otwarte stanie ją zanieczyszcza, wpadnie paproch i już sie rozklada. Choć co kto lubi, są tacy którzy zbierają śnieg i używają do roślin. Ja tam wolę świeżą z nieba. ;)

Na marginesie, plastikowe doniczki mają tendencję do przyduszania rośliny i trzymania wilgotności aż nadto, więc to nawet one mogą być pośrednią tego przyczyną.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Każdy ma inne doświadczenie i nie każdy musi mieć takie same.
Dlatego ja mam inne zdanie w temacie. Zgodzę się jednak, że świeża woda ma większe zalety, ale osobiście uważam, że zawsze lepsza będzie nawet odstana przez jakiś czas deszczówka niż filtrowana woda z dzbanka, zwłaszcza wtedy kiedy w kranie jest twarda. Chyba, że ktoś ma zainstalowaną profesjonalną instalację.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Narvi
50p
50p
Od: 28 mar 2020, o 20:41

Post »

Foxowa pisze: uważam że na zimę lepiej dac sobie z tym spokój, a przeskoczyć na np dzbanek filtrujący.
Jakie są wasze doświadczenia z "dzbankami"?
Ja z lenistwa używałem dzbanka z tymi najnowszymi filtrami, ale nawet z takiej wody po przegotowaniu wytrącały się minerały.
W każdym razie woda z dzbanka nie do końca pasowała mojej Orbifolii więc zacząłem ją filtrować i przegotowywać.
Skończyło się na tym, że raz na tydzień kupuję wodę zdemineralizowaną w markecie żeby uniknąć tej całej zabawy w uzdatnianie :wink:
Najlepsza byłaby odwrócona osmoza, ale w warunkach domowych to raczej niewykonalne
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To znaczy?

Ja używam dzbanków do kwiatów od bardzo dawna i nie narzekają . Tą wodę też wlewam do akwarium, bo filtrowana już nie musi być uzdatniana, więc potem zatacza koło i idzie do kwiatów.
Nie widzę żeby mi się wytrącały jakoś bardzo minerały, nie mam żadnych zacieków na brzegach doniczki , kamieni itd. Ale ja mam średnią jakoś wody ( w sensie średnio miękką, choć bywała twarda też bo mi idzie z dwóch wodociągów) więc nie przywiazuję aż takiej wagi.

Kupowałam kiedyś taką wodę w baniakach jak miałam problem z padaniem roślin i mam wrażenie że ona jest zbyt jałowa. Rośliny też trochę pierwiastków przeróżnych potrzebują.

Swojego czasu u nas był program ' woda do picia z kranu 'czy jakoś tak i inatalowali nam wkładki do rur i można było nabyć te filtry, ale zabawa w RO dla mnie to za wiele. Te kubeczki, przelewy... Nie.. To za duże poświęcenie dla roślin ;)
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18

Post »

Mam do wyboru dwa rodzaje wody:

1. Czysta deszczówka ze zbiorników która jest ściągana bezpośrednio z rynien.

2. Pod zbiornikami są kastry 90 litrów. Zawsze są pełne bo błyskawicznie nabiera się z nich wodę do konewek. Czasem ta woda stoi tam kilka dni, czasem kilkanaście, wpadają tam jakieś owady, trochę liści, komary skłądają jaja.. jest że się tak wyrażę biologicznie czynna.

Pytanie czy podlewać lepiej świeżą deszczówką czy ta "gnojówkowata" (choć do gnojówki jej oczywiście daleko) jest lepsza bo ma w sobie więcej życia?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”