Cyklamen perski z nasion
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Fiołek alpejski z nasion?
Mnie też takie cos udało się w dawnych czasach, ale byłam rozczarowana małą ilością kwiatów. Widocznie trzeba tego fiołka podhodowac przez kilka sezonów, by kwitł jak "kupny". E tam, jaka cierpliwość. Ja wrzuciłam nasionko do ziemi, trochę podlewałam.
Waleria
- hellkamilson
- 10p - Początkujący
- Od: 22 sie 2013, o 19:20
Ja w tamtym roku miałam wysiać z nasion, miałam ładne, dojrzałe, zalałam już wrzątkiem, ale niestety mama wylała je do zlewu, bo myślała, że to jakiś brud.
W tym roku też próbowałam, ale musiałam zebrać nasionka niedojrzałe, bo nic nie urosło (czekałam ok 2 miesięcy).
-- 5 wrz 2013, o 18:01 --
Waleria
W jakimś programie mówili, że cyklameny muszą zakwitnąć kilka razy, żeby pokazały się w pełnej okazałości
W tym roku też próbowałam, ale musiałam zebrać nasionka niedojrzałe, bo nic nie urosło (czekałam ok 2 miesięcy).
-- 5 wrz 2013, o 18:01 --
Waleria
W jakimś programie mówili, że cyklameny muszą zakwitnąć kilka razy, żeby pokazały się w pełnej okazałości
- bergamotka
- 100p
- Od: 14 wrz 2010, o 12:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Silja
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 kwie 2013, o 16:30
Witajcie:)
Mam takie pytanie, skąd poznać, że nasionka fiołka są już gotowe do wysiewu i czy samemu trzeba "rozłupać ten owoc?
Z góry dziękuje za odpowiedź
Mam takie pytanie, skąd poznać, że nasionka fiołka są już gotowe do wysiewu i czy samemu trzeba "rozłupać ten owoc?
Z góry dziękuje za odpowiedź
Ratując jednego psa nie zmienimy świata. Ale świat zmieni się dla tego jednego psa.
Re: Fiołek alpejski (Cyklamen) z nasion
Podpinam się pod pytanie odświeżając nieco wątek. Mój mini cyklamen ma na łodyżkach kulki o średnicy ok 18 mm. Łodyżki są mocne, sztywne, skierowane ku ziemi a kuleczki aż wbite w ziemię obok rośliny matecznej. Po podniesieniu i obejrzeniu mogę powiedzieć że kulki są : twarde, z dołu białe przechodząc w kolor rożowawy w połowie i na wierzchu ciemno zielone. Zastanawiam się kiedy nasiona będą dojrzałe ponieważ owocniki pojawiły się w na przełomie maja i czerwca ubieglego roku, a ja cały czas cierpliwie czekam aż łaskawie pękną uwalniając nasiona. Może ktoś podpowie? Bo na razie to roślinka ćwiczy moją cierpliwość
Kiedyś dawno temu jak mój cyklamen miał nasiona to przy zbiorze wyglądały jak nasiona bratka , taki zasuszony "woreczek" dojrzewanie nie mogło trwać więcej jak pół roku bo nie mam ręki do tych roślin i szybko mi padały , nasiona oczywiście wysłałem i pamiętam, że wykiełkowały .
Pozdrawiam
Daro---
Daro---
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 wrz 2016, o 14:13
Ja czekałam,aż sam pęknie-mam już małe siewki
- ivonar
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
Re: Cyklamen perski z nasion
Ja także zaczynam zbierać nasionka. Jeden owocnik już pęka, jego łodyżka zrobiła się wiotka. Drugi jeszcze potrzebuje czasu. I teraz pytania. Jaką ziemię powinnam zastosować? Taką do wysiewów? Czy dodawać perlitu lub innego "rozluźniacza"? Podpowiedzcie, ładnie proszę
Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
Zakręcona na zielono - zapraszam
- kety
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 12:06
Re: Cyklamen perski z nasion
Niech dojrzewa, jak będzie gotowy to sam się otworzy a Ty obserwuj i pilnuj żeby wysypały się "pod kontrolą".
Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Zuzanna, zakręcona na zielono !