Monstera,filodendron - choroby, szkodniki
-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 mar 2017, o 12:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Monstera,filodendron - szkodniki
Witam, w jednej mojej monsterze odkryłam cieniutkiego przezroczystego robaka dosyć żwawo się ruszał co to może być ? Natomiast na drugiej zrobiłam test ziemniaka zostawiłam na 24 h na powierzchni ziemi plasterek ziemniaka i po podniesieniu zobaczyłam na niej takie bardzo malutkie poruszające się dość powoli czerwonawe punkciki , zamieszczam zdjęcie lecz na filmiku bardziej byłoby je widać ( a niestety chyba nie mozna wstawić filmik ) a na zdjęciu wyglądają jak malutkie paproszki . Czy może komuś uda się po opisie zidentyfikować co to może być ? Dodam że Monstera ma sie dobrze na razie nic się z nią niedzieję ,z robiłam ten ten profilaktycznie a na liściach nie widzę żadnego zjadającego szkodnika . Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To pierwsze to może być jakaś glista. Generalnie jeśli to jest jeden, dwa, trzy egzemplarze to nie ma się czym przejmować. Gorzej, jakby było by ich więcej. Można delikatnie wyciągnąć roślinę z doniczki i sprawdzić czy nie ma ich więcej, ew. ręcznie wyłapać.
Co do drugiego, takie pomarańczowe kulki to mogą być przędziorki, ale z drugiej strony one żerują prędzej na zielonych częściach rośliny. Inną opcją byłby dobroczynek albo inne pożyteczne roztocza.
Jeśli roślina rośnie i nie ma na liściach szkodników i żadnych zmian to pozostaje tylko obserwacja.
Co do drugiego, takie pomarańczowe kulki to mogą być przędziorki, ale z drugiej strony one żerują prędzej na zielonych częściach rośliny. Inną opcją byłby dobroczynek albo inne pożyteczne roztocza.
Jeśli roślina rośnie i nie ma na liściach szkodników i żadnych zmian to pozostaje tylko obserwacja.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Filodendron
Dzień dobry. W dniu dzisiejszym zakupiłem filodendron w sklepie. Czy na wszelki wypadek można go od razu spsikać preparatem na przędziorki.. Tak na wszelki wypadek? Czy może mu zaszkodzić skoro to mloda roślinka?
Dodam tylko ze nie widzę aby był zaatakowany.
Pozdrawiam
Dodam tylko ze nie widzę aby był zaatakowany.
Pozdrawiam
- norbert76
Re: Filodendron
Nie stosuje się preparatów na szkodniki, których nie ma.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Miałby być to zabieg czystko profilaktyczny. Tak na wszelki wypadek. W przypadku Krotona zorientowałem się trochę za późno i niestety już nie udało się go odratować. Pomyślałem teraz aby wyeliminować ryzyko ze gdzieś są początki przędziorka a jeszcze ich nie widać
Dziękuje za informację
Dziękuje za informację
- norbert76
Mam trochę filodendronów, a swego czasu miałem przędziorki ale na żadnym mi nie żerowały.
Te szkodniki nie muszą żerować na każdej roślinie.
Te szkodniki nie muszą żerować na każdej roślinie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Re: Monstera szkodniki
Kropki to pewnie skorkowacenie po uszkodzeniu tkanek, najprawdopodobniej po wstępnej inwazji wciornastków. Widzę pojedyncze larwy tych szkodników.
Podłóż białą kartkę pod spód liścia i lekko nim potrząśnij. Jak pojawią się takie brązowe ruszające kreseczki to będą osobniki dorosłe.
Ale tak czy owak zrób oprysk Mospilanem.
Podłóż białą kartkę pod spód liścia i lekko nim potrząśnij. Jak pojawią się takie brązowe ruszające kreseczki to będą osobniki dorosłe.
Ale tak czy owak zrób oprysk Mospilanem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Na pewno wciornastki plus sprawdziłbym stan korzeni. W czym rośnie oraz jak często podlewasz?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Re: Monstera,filodendron - choroby, szkodniki
A myślisz, że bez zdjęć da się zidentyfikować?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta