Co to za rododendron - identyfikacja
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Roślina silnie rosnąc słabo się rozgałęzia.Stąd wynika konieczność przycięcia.Dotyczy to przede wszystkim pojawiających się na rynku młodych roślin z in-vitro.
Twojemu różanecznikowi cięcia nie potrzeba.
Twojemu różanecznikowi cięcia nie potrzeba.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- adamza07
Rh.fortunei hybr. cv. Duke of York ,kwiaty z wyrażnymi zielonożółtymi plamami,słodko pachnące .Bardzo silnie rosnący,duże, błyszczące liście,kwitnie corocznie.
lub
Rh.catawbiense hybr. cv. Libretto,kwiaty nieco ciemniejsze ,brzegi płatków lekko pofalowane.Bardzo "zdrowo" rośnie i kwitnie obficie.
Pozdrawiam Adam
Piękne ,zdrowe,obficie kwitnące krzewy = mikoryza + odpowiednie nawożenie.
lub
Rh.catawbiense hybr. cv. Libretto,kwiaty nieco ciemniejsze ,brzegi płatków lekko pofalowane.Bardzo "zdrowo" rośnie i kwitnie obficie.
Pozdrawiam Adam
Piękne ,zdrowe,obficie kwitnące krzewy = mikoryza + odpowiednie nawożenie.
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- lila31
- Moderator Forum.
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Witaj Adamie.
Mam znowu pytanie o następny rododendron, jeżeli można.
Ten rododendron jest charakterystyczny przez swoje liście. Są one większe od liści innych rododendronów, i dużo jaśniejsze.
Jest mi trochę wstyd, że to tylko ja nie znam odmian swoich roślin, ale dzięki Tobie uzupełnię swoją wiedzę.
Mam znowu pytanie o następny rododendron, jeżeli można.
Ten rododendron jest charakterystyczny przez swoje liście. Są one większe od liści innych rododendronów, i dużo jaśniejsze.
Jest mi trochę wstyd, że to tylko ja nie znam odmian swoich roślin, ale dzięki Tobie uzupełnię swoją wiedzę.
- adamza07
Porównaj;Rh catawbiense hybr. cv.America.Wzrost średni,pokrój lużny,ulistnienie zwykle jaśniejsze niż innych odmian.Krzewi się dobrze,preferuje stanowiska słoneczne.
Kwiaty rubinowoczerwone,w miarę rozwoju różowieją.
Pozdrawiam Adam
Kwiaty rubinowoczerwone,w miarę rozwoju różowieją.
Pozdrawiam Adam
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- lila31
- Moderator Forum.
Dzięki Adamie.
Sprawdziłam poprzedni rododendron, wszystko się zgadza.
Dzisiaj następny. Charakterystyczne ma kwiaty, są lekko pofałdowane, pogufrowane.
Wiem, że ten rododendron ma brzydki pokrój, ale z roku na rok nie mogę się zdecydować na jego obcięcie, tak ładnie kwitnie.
Adamie jeżeli podejmę już tą trudną decyzję, to gdzie najlepiej przyciąć, w którym miejscu.
A gdybym powyłamywała wszystkie nowe przyrosty, czy z uśpionych oczek poniżej nie wypuści nowych odrostów? Nadal jest mi go żal obciąć.
Sprawdziłam poprzedni rododendron, wszystko się zgadza.
Dzisiaj następny. Charakterystyczne ma kwiaty, są lekko pofałdowane, pogufrowane.
Wiem, że ten rododendron ma brzydki pokrój, ale z roku na rok nie mogę się zdecydować na jego obcięcie, tak ładnie kwitnie.
Adamie jeżeli podejmę już tą trudną decyzję, to gdzie najlepiej przyciąć, w którym miejscu.
A gdybym powyłamywała wszystkie nowe przyrosty, czy z uśpionych oczek poniżej nie wypuści nowych odrostów? Nadal jest mi go żal obciąć.
- adamza07
Poza kolorem kwiatów idealnie pasuje do Rh.catawbiense hybr. Sammetglut - Samm. Kwiaty okazałe,ciemnoczerwone,do 15 w kwiatostanie,pylniki białe.Rośnie silnie , zdrowo,b.trudno się rozkrzewia,pokrój wzniesiony,liście ciemnozielone.
Podobne kwiaty ma Rh.catawbiense hybr. Caraktacus.
Usunięcie całych nowych przyrostów zbyt ryzykowne.A może zamiast cięcia "podsadzić" pod krzewem coś niższego ? Wypełni się pusta przestrzeń i nie utracisz przepięknych kwiatów.
Pozdrawiam Adam
Podobne kwiaty ma Rh.catawbiense hybr. Caraktacus.
Usunięcie całych nowych przyrostów zbyt ryzykowne.A może zamiast cięcia "podsadzić" pod krzewem coś niższego ? Wypełni się pusta przestrzeń i nie utracisz przepięknych kwiatów.
Pozdrawiam Adam
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- lila31
- Moderator Forum.
Witaj Adamie.
Sprawdziłam podane przez Ciebie odmiany.
Idealnie ten sam kolor (wyglądnęłam przez okno, bo jeszcze kwitnie) co mój rododendron, ma na zdjęciu Rh.catawbiense hybr. Sammetglut - Samm.
Patrząc na jego pokrój, też się zgadza, też jest taki ogołocony. Oglądałam zdjęcia w galerii p. Ciepłuchy.
Wyciągnęłam wniosek, skoro nawet u p. Ciepłuchy ma taki dosyć nieładny pokrój, to znaczy, że u mnie też nic lepszego nie będzie, nawet jak go przytnę, szkoda kwiatów.
Zastosuję się do Twojej rady. Chyba przed nim posadzę jakąś roślinę, która przysłoni ogołocone pędy.
Jeszcze jedna azalia. Wiem, że ma nieładny pokrój, ale już ją przycięłam. Zrzuca liście na zimę.
Sprawdziłam podane przez Ciebie odmiany.
Idealnie ten sam kolor (wyglądnęłam przez okno, bo jeszcze kwitnie) co mój rododendron, ma na zdjęciu Rh.catawbiense hybr. Sammetglut - Samm.
Patrząc na jego pokrój, też się zgadza, też jest taki ogołocony. Oglądałam zdjęcia w galerii p. Ciepłuchy.
Wyciągnęłam wniosek, skoro nawet u p. Ciepłuchy ma taki dosyć nieładny pokrój, to znaczy, że u mnie też nic lepszego nie będzie, nawet jak go przytnę, szkoda kwiatów.
Zastosuję się do Twojej rady. Chyba przed nim posadzę jakąś roślinę, która przysłoni ogołocone pędy.
Jeszcze jedna azalia. Wiem, że ma nieładny pokrój, ale już ją przycięłam. Zrzuca liście na zimę.