Anturium,potrzeby,wymagania,pielęgnacja
Re: Anturium w donicy
Moje anturium jak przekwitło to do dzisiaj nie ma żadnego kwiatka.A było takie piękne i od czasu kupienia, kwitło na okrągło przeszło rok.Pomóżcie jak je ożywić i pobudzić do kwitnienia.
Możesz kupić mu jakąś odżywkę lub przesadzić do nowej ziemii:) spróbuj go pryskać wodą dwa razy w tygodniu i wystaw w ciepłe, słoneczne miejsce
Dziękuję za radę.Została już przesadzona i nie jestem pewna czy to nie był okres kwitnienia.Czyżby to miało wpływ na to, że przestała kwitnąc???? Stosuję nawóz w pałeczkach.Ze słońcem trochę gorzej bo mam okna od strony wschodniej ,ale przyznam, że kiedy stała na parapecie wszystko było okey.Spróbuję ją zraszać i postawić na parapecie.Dziękuje pięknie za odpowiedź i rady. POZDRAWIAM !!!!
Hej witam jakiś czas temu kupiłem anturium dwie sztuki kwitnie na piękny fioletowy kolorek. Chce ję przesadzić i stad moje pytanie czy podłoże do storczyków z podłożem do paproci substrala było by dobrym rozwiazaniem w podłożu do paproci jest torf wysoki i torfowieć a w podłożu do storczyków kora sosnowa dało by to kwaśne podłoże?? Drugie pytanie wiąże się z tym że są to duże sztuki i dotykaja listkami okna, chciałem zapytać czy zimą to nie będzie przeszkadzało-czy nie pomarzna???? Pozdrawiam
Re: Anturium doniczkowe?
Ja anturia zawsze daje do zwyklej najzwyklejszej ziemi do kwiatkow.
Moje okazy są spore a parapet północny mam wąski i liście dotykają szyby czy to nie będzie im szkodziło w zimę i jeszcze je czy na tym półniocnym parapecie będzie kwitło, dziś zauważyłem że jak przywiozlem je ze sklepu było rozłożyste a teraz listki poprzechylały się w stronę okna-światła.
Witam! Tez jestem posiadaczką anturium, któremu w doniczce zrobiło się wyraźnie ciasno. Obok rośliny matecznej są dwie młode sadzonki. A jedna z nich to nawet zdążyła zakwitnąć. Muszę je rozdzielić i przesadzić. Kiedy to zrobić ? Czy mam zaczekać, aż przestanie kwitnąć ? Czy mogę teraz ? Proszę o poradę.
... a w ogródku fajnie jest ... to podśpiewuję ja, Zosia
Jak przekwitnie rozsadzać się powinno, chociaż i kwitnące kiedyś przsadzałam i nic mu nie było po przesadzeniu;)
Kurczę, ale ono kwitnie nieprzerwanie rok albo dłużej
... a w ogródku fajnie jest ... to podśpiewuję ja, Zosia
Anturium - choroby i inne problemy w uprawie
Witam serdecznie mam anturium juz od kilku lat i od dawna borykam sie z plamami na liściach sa to brązowe punkty z żółtą otoczką umieszczone na brzegach liści co to moze być?
Jestem tu nowa i jeśli temat powtórzyłam to bardzo przepraszam ale proszę o pomoc
Jestem tu nowa i jeśli temat powtórzyłam to bardzo przepraszam ale proszę o pomoc
- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: anturium
Pytanie dobre, foto by się przydało. Być może wina leży w jałowości substratu, może roślina nie ma "co jeść".
W imieniu aldoniks wstawiam zdjęcia chorego anturium
W imieniu aldoniks wstawiam zdjęcia chorego anturium
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.