Też mi to przychodziło na myśl, ale nie bardzo pasuje. Papryki mam w szklarence - ale jest dość intensywna wentylacja. Hmm... Liście, ani boki szklarni "spocone" nie są. Czy to może być efekt jakiś błędów nawożenia?dorota514 pisze:Zwiększyć przepływ powietrza tam gdzie są papryki. W grow boxach gdzie cyrkulacja jest ograniczona zazwyczaj stosuje się wiatraczki. Gdzie ty trzymasz swoje papryki ?
Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8
Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8
Biofizyk z wykształcenia, ogrodnik z zamiłowania: latem na działce, zimą w domu - w wersji HiTech -regulamin
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co prawda w kontekście owoców, ale oprócz wymienionych wyżej występowaniu sprzyja też wilgotna gleba przy słabej transpiracji.
To mój pierwszy post, więc chciałbym się przywitać - cześć!
Moje nasiona habanero wyłożone na wacie właśnie puściły kiełki, a to już chyba pora na przesadzenie do ziemi. No właśnie, mam akurat ziemię o pH 5.0-6.0 (+-0.1). Czy taka ziemia się nada?
Moje nasiona habanero wyłożone na wacie właśnie puściły kiełki, a to już chyba pora na przesadzenie do ziemi. No właśnie, mam akurat ziemię o pH 5.0-6.0 (+-0.1). Czy taka ziemia się nada?
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Naturalnie. Też do takiej sadzę papryczki. Już mam 30 doniczek . Zostawię jednak sobie po jednej z każdej odmiany.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- dorota514
- 200p
- Od: 23 lut 2014, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie dziś do kiełkowania poszło 250 sztuk super hotów. No to zaczynamy sezon.
Warzywnik na pustkowiu, giganty i inne dorota514 <---klik
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Podpisałaś umowę z przetwórnią?
-
- 50p
- Od: 17 mar 2018, o 16:40
Chciałam w tym roku pierwszy raz spróbować uprawy papryki ostrej i półostrej. Wiem, że ostrą należy już wysiewać, czy półostrą też? Może inaczej, mam odmiany Filius Blue, Lemon Drop, Joe Long, Trakijska Shapka i Cyklon, to papryki od 5 tys.SHU do 50 tyś SHU, czy powinnam już wszystkie te papryki wysiać?
A przy okazji jak to jest z tym podziałem na b.ostrą, ostrą i półostrą, w jakim przedziale skali Scovilla znajdują się poszczególne grupy. A może klasyfikuje się je wg. doznań smakowych? Przepraszam jeśli głupio pytam.
A przy okazji jak to jest z tym podziałem na b.ostrą, ostrą i półostrą, w jakim przedziale skali Scovilla znajdują się poszczególne grupy. A może klasyfikuje się je wg. doznań smakowych? Przepraszam jeśli głupio pytam.
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Hiobe. Z papryk, które posiadasz możesz wysiać na razie Lemon Drop bo ta odmiana potrzebuje więcej czasu żeby zacząć zawiązywać kwiaty. Z pozostałymi odmianami wstrzymaj się do początku marca bo odmiany te są z gat. capsicum annum i one nie potrzebują tak wczesnego siewu.
Papryczka Aji Lemon Drop jest z gatunku capsicum baccatum więc można ją spokojnie siać. Tak samo jak c. pubescens i c. chinense.
Co do papryczki Filius Blue, którą uprawiałem kilka lat to wysiana w styczniu zakwitnie w marcu i zawiąże owoce. Potrzeba tylko regularnie doświetlać.
Papryczka Aji Lemon Drop jest z gatunku capsicum baccatum więc można ją spokojnie siać. Tak samo jak c. pubescens i c. chinense.
Co do papryczki Filius Blue, którą uprawiałem kilka lat to wysiana w styczniu zakwitnie w marcu i zawiąże owoce. Potrzeba tylko regularnie doświetlać.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- 50p
- Od: 17 mar 2018, o 16:40
Bardzo dziękuję Marconi exe to dla mnie dobra wiadomość. Przeszukuję internt i niewiele mogę dowiedzieć się na temat przynależności danej odmiany do gatunku i sposobu uprawy. Chciałabym nieśmiało jeszcze zapytać o następujące odmiany: Joe"s Long
Hungarian Black, Numex Twilight i EXplosive Ember, te odmiany zamierza uprawiać moja córka. Które z nich należą do Capsicum baccatum i i jak zrozumiałam należałoby je już teraz wysiać? Jeśli można to proszę jeszcze raz o podpowiedź.
Marconi exe przepraszam pytanie nieaktualne bo już się doczytałam . Twoj post podpowiedział mi jak szukać i już wiem kiedy wysiewać pozostałe odmiany. Jeszcze raz serdecznie dziękuję.
Hungarian Black, Numex Twilight i EXplosive Ember, te odmiany zamierza uprawiać moja córka. Które z nich należą do Capsicum baccatum i i jak zrozumiałam należałoby je już teraz wysiać? Jeśli można to proszę jeszcze raz o podpowiedź.
Marconi exe przepraszam pytanie nieaktualne bo już się doczytałam . Twoj post podpowiedział mi jak szukać i już wiem kiedy wysiewać pozostałe odmiany. Jeszcze raz serdecznie dziękuję.
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W razie wątpliwości polecam stronkę The Chileman, po prawej jest wyszukiwarka więc opisy można dość łatwo znaleźć.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Ja w tym roku odpoczywam od wysiewów i będę pierwszy raz od powstania ogródka kupowała gotowe sadzonki
Zapas suszonych z ubiegłego roku w zupełności mi wystarczy.
Na spokojnie będę Was podglądała i zbierała siły na następny sezon z superhotami, w końcu będzie czas na spokojne przemyślenie obsady i zgromadzenie nasion
Zapas suszonych z ubiegłego roku w zupełności mi wystarczy.
Na spokojnie będę Was podglądała i zbierała siły na następny sezon z superhotami, w końcu będzie czas na spokojne przemyślenie obsady i zgromadzenie nasion
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Witaj Sandro, gdzie się podziewałaś przez pół roku??? Ja też mam zapasy ostrości z lat poprzednich i zastanawiam się nad wysianiem czegoś ostrzejszego , ale 3-4 doniczki + dwie zimowane zmieszczą sie na balkonie bez problemu .
Wszystkie moje papryki z każdej z rodzin zawsze wysiewałem około 30-31 stycznia.I miałem super plony.
Fakt - nigdy nie doświetlałem.Ale te które eksperymentalnie wysiewałem później były gorsze i dawały słabsze plony.
Może jeśli się doświetla , to czasu wykiełkowania i rozwoju rośliny się znacznie skraca i jest lepiej.?.ale tą metodę testuje dopiero od tego roku.Wtedy będę mógł się wypowiedzieć.
Fakt - nigdy nie doświetlałem.Ale te które eksperymentalnie wysiewałem później były gorsze i dawały słabsze plony.
Może jeśli się doświetla , to czasu wykiełkowania i rozwoju rośliny się znacznie skraca i jest lepiej.?.ale tą metodę testuje dopiero od tego roku.Wtedy będę mógł się wypowiedzieć.
Pozdrawiam
Mariusz
Powodzenie jest dobrym nauczycielem ,niepowodzenie jeszcze lepszym
Mariusz
Powodzenie jest dobrym nauczycielem ,niepowodzenie jeszcze lepszym