Wszystko o... pomidorach. - 3cz.(20.01.09-29.05.09)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mommy , takiego mutanta nie masz powodu usuwać . Zrywa się takie dziwolągi które mają w sobie niewiele do zjedzenia , ale za to bardzo łatwo później pleśnieją , zarażając przy tym inne owoce . Już pewnie ostrzysz ząbki na niego .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Peneloppe ja tylko podlewam :) Jeszcze nigdy nie pryskałam :)
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 19:47

Post »

Ja jak ja, ale mój mąż z mamą doczekać się już nie mogą :lol: Ja to bardziej na małe pomidorki z dzieciaczkami czekam :D
W zeszłym roku byłam "dostawcą" pomidorów dla rodzinki i teraz jak są tylko u nas to pierwsze kroki kierują do szklarni :lol:

A jak wyglądają te pomidorki, w których jest mało do zjedzenia, tzn te, które mogą potem chorować, jak je poznać?
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50

Post »

Witam. Na moich pomidorkach pokazują sie pędy boczne. Pomidory prowadzę na 1 pęd. I teraz pytanie;
Kiedy usuwac pędy boczne? Jak mają określoną długośc?(nie za małe, nie za długie0 Ile można naraz usunąc tych pędów?
I przy jakiej pogodzie najlepiej jest to robic?

Proszę Was o odpowiedzi i . . .

Pozdrawiam :wink:
U Kubusia na wsi-Mój ogródek
marek3232
50p
50p
Od: 14 mar 2008, o 22:05

Post »

Kubuś pisze:Witam. Na moich pomidorkach pokazują się pędy boczne. Pomidory prowadzę na 1 pęd. I teraz pytanie;
Kiedy usuwac pędy boczne? :wink:

Wilki usuwaj na bieżąco czym wcześniej tym lepiej, wtedy roślina nie traci nie potrzebie energii
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p

Post »

Ja usuwam takie, które da się już ładnie usunąć, nie wiem na oko 1-2 cm. I wszystkie które się pokażą. Na pogodę nie patrzę, po prostu kiedy mam czas to oglądam i liście i od razu usuwam wilki. W każdym razie nie daję im dużo rosnąć. ;)
broniu
50p
50p
Od: 3 gru 2008, o 19:52

Post »

Też stosuje "zupke" z pokrzyw ale tak się zastanawiam czy można nią przedobrzyć:czyli przedawkować co WY na to
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Broniu jeżeli zachowujesz proporcje i podlewasz 1-2 razy na tydzień to nie będzie problemów :D
To sama natura
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Regulacji gron ciąg dalszy : Obrazek Obrazek Obrazek

Na pierwszym zdjęciu przykład kiedy łakomstwo nie popłaca . Pomidorom które mają grona rozbudowane na dwie strony pierwszy kwiat zazwyczaj zakwita dużo wcześniej niż pozostałe . Skutki tego zwykle są takie jak na zdjęciu .
Drugie zdjęcie przedstawia podobnego pomidora z którego grona pierszy kwiat został usunięty .
Na trzecim zdjęciu końcowa regulacja , czyli usunięcie niezawiązanych kwiatów . Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pierwsze zdjęcie grono przed regulacją .
Drugie , to samo grono po regulacji i oskubaniu okwiatu .
Trzecie , przykład pomidora któremu nie trzeba grzebać w kwiatach .
Czwarte , skutki pozostawiania okwiatu po hormonizacji Betoxonem .

Mam nadzieję , że obrazki się przydadzą. Jutro będę czyścic grona ze zdeformowanych owoców więc pokażę jakich nie opłaca się trzymać na krzaku .

Pozdrawiam , kozula .
xman0070
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 cze 2008, o 20:22

Post »

Hej
No więc odnośnie regulacji kwiatostanów. Ja mam na swoich gronach maksymalnie do 7 kwiatków, przynajmniej tyle naliczyłem. Możliwe, że później rozwinie się więcej. Z zamieszczonych zdjęć kozuli widzę, że tych kwiatków może być całkiem sporo a u mnie tak nie ma! Tutaj pozwole zamieścić sobie dwa zdjątka

Obrazek Obrazek

Tutaj może tak tego nie widać, bo mozna zobaczyć zawiązki kwiatów i nigdy nie wiadomo co z tego wyjdzie. Ale mam takie grona gdzie jest pięć sztuk i koniec, żadnych innych rozgałęzień, dodatkowych zawiązków - nic. Pewnie to zależy również od odmiany.
Jakby coś, ktoś tutaj zobaczył do zmiany, usunięcia byłbym wdzięczny za rade.
pozdrowionka
Ogrodnik za dyche!
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p

Post »

Mam mały problem. Nie wiem który to wierzchołek wzrostu u tego pomidora :oops: a który to wilk do usunięcia. Kilka pomidorków tak się rozwidliło i nie wiem co jest czym u nich :oops: U pozostałych nie mam problemu. Mógłby mi ktoś powiedzieć co mam usunąć a co nie? Mają być prowadzone na jeden pęd. Powyżej grona nie ma nic, są te dwa rozwidlenia i pomiędzy nimi grono kwiatowe a wyżej nic nie ma. Normalnie zgłupiałam. :oops: :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58

Post »

Też dołączam się do prośby o wytłumaczenie jak puszczać pomidory na 2 lub 4 pędy które wilki usuwać które zostawiać.Jeżeli ktoś znalazł jakis rysunki z tłumaczeniem był bym wdzięczny
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

U mnie się już porozdwajały i nie mam zamiaru usuwać, pewnie te rozdwojone, jak podrosną też jeszcze się rozwidlą, więc bedzie na 4 pędy. Muszę tylko te watahy wilków wyłamać, qrcze, cięzko nadążyć, bo rośnie wszystko jak na drożdżach. Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”