Maranta - pielęgnacja i problemy w uprawie
proszę o poradę ...na moich kwiatach maranta, pod liśćmi pojawiły się takie kryształki...na pierwszy rzut oka wyglądają jak poranna, drobniutka rosa, ale w dotyku są twarde i dają sie rozkruszyć na proszek...czy to jest jakiś szkodnik, czy może błąd w pielęgnacji...roślina nie jest zraszana (nie wiedziałam, że jest to konieczne) ale dbam o jej częste podlewanie...
edit: i jeszcze zauważyłam, że mnóstwo muszek podobnych do owocówek wokół maranty lata...
edit: i jeszcze zauważyłam, że mnóstwo muszek podobnych do owocówek wokół maranty lata...
- koniczynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kasia.N
- 1000p
- Od: 10 cze 2009, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam i proszę o pomoc. Na marancie zaczęły pojawiać się plamy, chociaż bardziej wygląda to na usychanie. Zaczęło się na starszych, młode liście pięknie wypuszcza, ale po kilku dniach wyglądają tak jak na zdjęciu. Stoi w łazience, jest spryskiwana, okno północne, więc słońce na nią nie padało. Rośnie w hydro. Myślałam, ze może za dużo nawozu, wiec przelałam granulat i na razie stoi w czystej wodzie, ale nadal to samo.Przestawiłam na półkę obok okna. Wstawiłam do większej osłonki. Korzenie oglądałam, wyglądają na zdrowe.
Proszę o radę.
Proszę o radę.
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Moje domowe
- Kasia.N
- 1000p
- Od: 10 cze 2009, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Typowy do hydro, lewatit hd50. Myślę, że to jednak przedawkowanie nawozu. Czy te uszkodzone liście powinnam wyciąć?
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Moje domowe