Alokazja różne odmiany - pielęgnacja i problemy w uprawie
Ja tez jest posiadaczką Alokazji, ale moja ma zzółkłe końcówki... Wszystkie 5 listków Stała w półcieniu, więc poparzenie raczej wykluczam. Starciła młody listek, ale widzę, ze wypuszcza nowy na wiosnę. Zraszam ją 1-3 razy dziennie, z podlewaniem tez uwazam, zeby nie przelać, ale nie rozumiem co z tymi liśćmi.
Moze woda nieodpowiednia? Moze nei wystarczy "odstana", mozer musi być gotowana?
Wybieram się po nawóz, juz chyba mozna startować z zasilaniem
Moze woda nieodpowiednia? Moze nei wystarczy "odstana", mozer musi być gotowana?
Wybieram się po nawóz, juz chyba mozna startować z zasilaniem
Alocasia Polly c.d
Witam ponownie.
Od ostatniego postu minęło już trochę czasu i powiem tak:
z poprzedniej (pokazanej na zdjęciach) kolby nic się "nie urodziło" więc nie mam czym się chwalić jeśłi chodzi o nowe zdjęcia.
Ale w międzyczasie ursły 3 nowe liście, dwa obumarły i pokazały się -jednocześnie-dwie nowe kolby kwiatowe. Jedna tzn. ta wystająca część wygląda jak poprzednia czyli jak z korka a w tej drugiej - wygląda jak nierozwinięty jeszcze kwiat skrzydłokwiata - jest biała.
Może ktoś z Was wie coś więcej na temat tych tajemniczych kolb kwiatowych itd.?
No nic, przynajmniej w/w skrzydłokwiat wypuścił mi 4 piękne białe kwiatki
Pozdrawiam i życzę WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH
Od ostatniego postu minęło już trochę czasu i powiem tak:
z poprzedniej (pokazanej na zdjęciach) kolby nic się "nie urodziło" więc nie mam czym się chwalić jeśłi chodzi o nowe zdjęcia.
Ale w międzyczasie ursły 3 nowe liście, dwa obumarły i pokazały się -jednocześnie-dwie nowe kolby kwiatowe. Jedna tzn. ta wystająca część wygląda jak poprzednia czyli jak z korka a w tej drugiej - wygląda jak nierozwinięty jeszcze kwiat skrzydłokwiata - jest biała.
Może ktoś z Was wie coś więcej na temat tych tajemniczych kolb kwiatowych itd.?
No nic, przynajmniej w/w skrzydłokwiat wypuścił mi 4 piękne białe kwiatki
Pozdrawiam i życzę WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Właśnie kilka dni temu dostalismy Alokazję w prezencie
Teraz wygląda rewelacyjnie ale po przeczytaniu wątku zaczynam mieć wątpliwości czy uda mi się ją utrzymać w takim stanie
Czy powinnam ją przesadzić?Jak z nawożeniem-rodzaj nawozu i terminowość?Czy mogą być pałeczki?
Liście są bardzo dekoracyjne a do tego jeszcze kwitnie
Czy jest ona wrażliwa na przeciągi?
Teraz wygląda rewelacyjnie ale po przeczytaniu wątku zaczynam mieć wątpliwości czy uda mi się ją utrzymać w takim stanie
Czy powinnam ją przesadzić?Jak z nawożeniem-rodzaj nawozu i terminowość?Czy mogą być pałeczki?
Liście są bardzo dekoracyjne a do tego jeszcze kwitnie
Czy jest ona wrażliwa na przeciągi?
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
A czemu ma się nie udać? To jedna z moich ulubionych roślin, mam alokazję która została odratowana z samego zalanego wodą kłącza (po prostu zabrałam je osobie która zamierzała wyrzucic na smietnik). Moja alokazja stoi na wystawie południowej, ale nie w słońcu, tylko w zacienionym miejscu- ma duzo światła ale nigdy nie jest pozpośrednio nasłoneczniona. Lubi wilgotno, ale nie zalanie- w lecie podlewałam ją co dwa dni wodą z filtra Brita i dostawała nawóz substral mniej wiecej co dwa tygodnie. W zimie oczywiście podlewana rzadziej.
Nie lubi przeciągów i przychłodzenia. Lubi pryskanie wodą albo żeby ustawic obok miseczkę z wodą- to zwiększa wilgotność powietrza. jeśli chodzi o ziemię, to moja ma mieszankę ziemi kupnej kwiatowej, do tego dodałam torf i perlit. Ogólnie uważam że nie jest trudna, jeśli nie ma jakis extremalnych zabniedbań. Moja odwdzięczyła się kwitnieniem (podobno rzadkie w mieszkaniu...)
Nie lubi przeciągów i przychłodzenia. Lubi pryskanie wodą albo żeby ustawic obok miseczkę z wodą- to zwiększa wilgotność powietrza. jeśli chodzi o ziemię, to moja ma mieszankę ziemi kupnej kwiatowej, do tego dodałam torf i perlit. Ogólnie uważam że nie jest trudna, jeśli nie ma jakis extremalnych zabniedbań. Moja odwdzięczyła się kwitnieniem (podobno rzadkie w mieszkaniu...)
- darla80
- 1000p
Dziękuję Madeleine
To,że trudna-wyciągnęłam takie wnioski po przeczytaniu o niej na forum
Nawóz?Czy do liściastych(podejrzewam ten) czy kwitnących?
Czy warto postawić ją na podstawce z wilgotnym keramzytem(jak storczyki)?
To,że trudna-wyciągnęłam takie wnioski po przeczytaniu o niej na forum
Nawóz?Czy do liściastych(podejrzewam ten) czy kwitnących?
Czy warto postawić ją na podstawce z wilgotnym keramzytem(jak storczyki)?
- darla80
- 1000p
No i mam kłopot
Po wnikliwej obserwacji dostrzegłam rdzawe plamki na liściach,które sie powiększają.Jaka może byc tego przyczyna i co robić?
Po wnikliwej obserwacji dostrzegłam rdzawe plamki na liściach,które sie powiększają.Jaka może byc tego przyczyna i co robić?