Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka
Re: Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka
Odżywka do bonsai
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wywal.
Po przesadzeniu nie nawoź przez miesiąc, potem kup zwykły nawóz w płynie do roślin zielonych, stosuj tylko w okresie wegetacji, czyli do końca września.
Po przesadzeniu nie nawoź przez miesiąc, potem kup zwykły nawóz w płynie do roślin zielonych, stosuj tylko w okresie wegetacji, czyli do końca września.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Czy taka ziemię kupie w ogrodniczym? Czy to musi być coś specjalnego? Czy może zostać w tej doniczce czy kupować jakąś specjalną? I jeszcze czy obciąć któreś z gałęzi ?
- norbert76
Może być zwykła uniwersalna, ale lepiej dołożyć i nie kupować najtańszej. Dostaniesz w LM, Castoramie, ogrodniczym. Do tego żwirek kwarcowy w akwarystycznym. Już nie pamiętam, ale czasami w LM mają perlit.
Z cięciem się wstrzymaj, na razie przesadź i niech roślina zacznie rosnąć.
Z cięciem się wstrzymaj, na razie przesadź i niech roślina zacznie rosnąć.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Przesadzać to do innej doniczki czy ta może zostać?
Dzięki wielkie za pomoc dam znać jak się sytuacja rozwinie
Dzięki wielkie za pomoc dam znać jak się sytuacja rozwinie
- norbert76
Wielkość korzeni dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej, powinna być większą o około 1 - max 2 cm na średnicy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Może być, wymieszaj tylko ze żwirkiem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
To kolejne głupie pytanie.
Z jakim zwirkiem?
Jakiś link
Z jakim zwirkiem?
Jakiś link
- norbert76
Żwirek kwarcowy do kupienia w pierwszym lepszym sklepie akwarystycznym.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Bonsai umiera (?)
Witam, mam problem z bonsai. 2 dni temu zaczęły mu usychać zielone liście. Nie jestem pewna co to za gatunek, ale chyba jakiś fikus. Usunęłam uschnięte liście (czyli prawie wszystkie) i ziemię, którą aktualnie suszę na grzejniku. Oto informacje o roślinie:
?Kupiłam go niecałe 2 miesiące temu na wystawie bonsai.
?Postawiłam go na stoliku na środku pokoju, ok. 1,7m od grzejnika.
?W czasie aklimatyzacji stracił tylko kilka (ok. 5) listków.
?Okna połaciowe (mieszkam na poddaszu) są częściowo zaciemnione roletami więc bonsai nie było wystawione bezpośrednio na słońce.
?Podlewałam drzewko raz na tydzień, czasami również przez podsiąkanie.
Czy to bansai ma jeszcze jakieś szanse na przeżycie? Co powinnam teraz zrobić?
Dołączam zdjęcia drzewka zaraz po zakupie i te zrobione dzisiaj, po oczyszczeniu korzeni z ziemi i gałązek z ususzonych liści.
Przykładowa gałązka z uschniętymi liśćmi
Proszę o pomoc i dziękuję za wszystkie odpowiedzi
?Kupiłam go niecałe 2 miesiące temu na wystawie bonsai.
?Postawiłam go na stoliku na środku pokoju, ok. 1,7m od grzejnika.
?W czasie aklimatyzacji stracił tylko kilka (ok. 5) listków.
?Okna połaciowe (mieszkam na poddaszu) są częściowo zaciemnione roletami więc bonsai nie było wystawione bezpośrednio na słońce.
?Podlewałam drzewko raz na tydzień, czasami również przez podsiąkanie.
Czy to bansai ma jeszcze jakieś szanse na przeżycie? Co powinnam teraz zrobić?
Dołączam zdjęcia drzewka zaraz po zakupie i te zrobione dzisiaj, po oczyszczeniu korzeni z ziemi i gałązek z ususzonych liści.
Przykładowa gałązka z uschniętymi liśćmi
Proszę o pomoc i dziękuję za wszystkie odpowiedzi
- norbert76
Twoja roślina to nie jest fikus tylko Sageretia i wymaga zimowania w niskiej temperaturze, nie wyższa niż +10 stopni.
Tak więc przyczyna leży po stronie zbyt ciepłego stanowiska.
Ono musi stać w sezonie blisko okna - z odkrytymi na cały dzień roletami.
Większość roślin tropikalnych nie cierpi ogrzewania, gdyż wysusza powietrze które krąży po całym mieszkaniu niezależnie czy postawisz przy nim czy metr, dwa metry od niego...
Na tym etapie i o tej porze roku ciężko wywnioskować czy po ewidentnych błędach uprawowych, roślinę da się uratować. Myślę, że wystarczyło by u sprzedawcy albo w necie po zakupie dowiedzieć się o warunkach uprawy, nie każdą roślinę można uratować.
Jeśli pień i gałązki nie wyschną to być może na wiosnę, wypuści nowe liście, jeśli nie to tylko kosz.
Tak więc przyczyna leży po stronie zbyt ciepłego stanowiska.
Każda roślina potrzebuje do życia światła, może ładnie wygląda ono na stoliku, ale na pewno takie warunki nie zapewnią prawidłowego rozwoju..., a Ty jeszcze przyciemniasz roletami... To drzewko ma po prostu za ciemno.Miejsce: Postawiłam go na stoliku na środku pokoju, ok. 1,7m od grzejnika.
Oświetlenie: Okna połaciowe (mieszkam na poddaszu) są częściowo zaciemnione roletami
Ono musi stać w sezonie blisko okna - z odkrytymi na cały dzień roletami.
Większość roślin tropikalnych nie cierpi ogrzewania, gdyż wysusza powietrze które krąży po całym mieszkaniu niezależnie czy postawisz przy nim czy metr, dwa metry od niego...
Na tym etapie i o tej porze roku ciężko wywnioskować czy po ewidentnych błędach uprawowych, roślinę da się uratować. Myślę, że wystarczyło by u sprzedawcy albo w necie po zakupie dowiedzieć się o warunkach uprawy, nie każdą roślinę można uratować.
Jeśli pień i gałązki nie wyschną to być może na wiosnę, wypuści nowe liście, jeśli nie to tylko kosz.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję bardzo!
Na razie przestawię drzewko na parapet do salonu, poobserwuję i poczekam, mam nadzieję że jeszcze odżyje... 2 lata temu mój fikus (inny) był w podobnym stanie, jednak dzięki moim staraniom oraz poradnikom internetowym udało mi się go uratować i teraz jest piękny i zdrowy. Może z bonsai też się uda, choć jest z nim trochę gorzej...
Na razie przestawię drzewko na parapet do salonu, poobserwuję i poczekam, mam nadzieję że jeszcze odżyje... 2 lata temu mój fikus (inny) był w podobnym stanie, jednak dzięki moim staraniom oraz poradnikom internetowym udało mi się go uratować i teraz jest piękny i zdrowy. Może z bonsai też się uda, choć jest z nim trochę gorzej...