Aeonium uprawa,pielęgnacja ,problemy
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Aeonium
U mnie tempo ma takie sobie. Oczywiście, nowe przyrosty idą niemal jak burza, ale jako cała roślina - prawie bez różnicy. A mam ją prawie rok. Zobaczymy jak w tym sezonie przyspieszy. Może będzie się działo. Najbardziej marzę o jej spektakularnym kwitnieniu.
Re: Aeonium
Julita20 roślina o którą pytałaś jakiś czas temu wygląda mi na graptopetalum pachyphyllum, posiadam jego sadzonkę, ale widziałam też ogromne wystawowe egzemplarze, stąd wydaje mi się że to może być to.
Raaaatunku !!! Moje aeonium (zielone) zakupione 5 dni temu do dzisiaj miało się wspaniale, miało wielką jędrną rozetę. Aż tu nagle (mimo że stosowałam się do wskazówek z podlewaniem), w ciągu kilku godzin padło ... liście opadły, zrobiły się zupełnie wiotkie. Czy może to być przyczyną zbyt mocnego nasłonecznienie ? Stoi na południowym oknie tak jak w kwiaciarni w której je nabyłam. Stało u mnie w tym samym miejscu 5 dni i nic mu nie było. Podlałam dopiero jak ziemia wyschła i to konkretnie. Może być to przyczyną przesuszenia ? Proszę o radę, boje się że roślina nie przeżyje
Dodam tylko, że mała sadzonka stojąca u mnie od tygodnia w tym samym miejscu nadal jest piękna, przynajmniej na razie ...
A na dodatek 2 letni synek zrzucił mi z parapetu wieloletnie graptopetalum paragynesse ... BOSSSSSHEEE co za dzień
Raaaatunku !!! Moje aeonium (zielone) zakupione 5 dni temu do dzisiaj miało się wspaniale, miało wielką jędrną rozetę. Aż tu nagle (mimo że stosowałam się do wskazówek z podlewaniem), w ciągu kilku godzin padło ... liście opadły, zrobiły się zupełnie wiotkie. Czy może to być przyczyną zbyt mocnego nasłonecznienie ? Stoi na południowym oknie tak jak w kwiaciarni w której je nabyłam. Stało u mnie w tym samym miejscu 5 dni i nic mu nie było. Podlałam dopiero jak ziemia wyschła i to konkretnie. Może być to przyczyną przesuszenia ? Proszę o radę, boje się że roślina nie przeżyje
Dodam tylko, że mała sadzonka stojąca u mnie od tygodnia w tym samym miejscu nadal jest piękna, przynajmniej na razie ...
A na dodatek 2 letni synek zrzucił mi z parapetu wieloletnie graptopetalum paragynesse ... BOSSSSSHEEE co za dzień
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 lis 2014, o 19:11
Proszę o identyfikację (Aeonium)
Proszę o identyfikację tej roślinki pochodzącej z Australii
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Proszę o identyfikację
Na 90% to jest Aeonium.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- arameic
- Od: 1 kwie 2012, o 21:50
Re: co to jest ?
Wydaje mi się, że to eonium.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co za roślina (Aeonium)
Prawidłowo to Aeonium.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Aeonium, po kwitnieniu jak już zrzuci kwiaty możesz ten pęd uciąć i go pociąć na odcinki ok 10-12cm i ukorzenić. Lubi od wiosny do jesieni być na dworze na dużym słońcu
Dziękuję Filigranowa27
Mam pytanie odnośnie ukorzenienia. Czy najpierw te odcinki wsadzam na jakiś czas do wody, a później dopiero do ziemi, czy od razu do ziemi?
Wczoraj wróciłam z Rzymu i ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu spotkałam tam przynajmniej kilka miejsc gdzie rosła ta piekna roślina w doniczkach na dworzu
Mam pytanie odnośnie ukorzenienia. Czy najpierw te odcinki wsadzam na jakiś czas do wody, a później dopiero do ziemi, czy od razu do ziemi?
Wczoraj wróciłam z Rzymu i ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu spotkałam tam przynajmniej kilka miejsc gdzie rosła ta piekna roślina w doniczkach na dworzu
Możesz 1-2 dni potrzymać pocięty pęd bez podłoża aby podsuszyć i po 2ch dniach dać do ziemi do kaktusowej