Carla-pwd - jak na razie raczkowanie:)
Carla-pwd - jak na razie raczkowanie:)
Wreszcie mogłam troche zaszaleć i pokupowac i porobić zdjęcia więc moge się pochwalić, ale i oczywiście poprosić... prosiłabym o pomoc w rozróżnianiu roślin. Nadal z tym mam duużo problemu
a więc tak:
1. Jedyny kwiat jaki posiadałam w domu - Skrzydłokwiat
2. Te ukradłam babci :P (nie chciała ich)
Hoja różowa
Grudnik
nie mam pojęcia co to jest
Trójskrzyn pstry- inaczej Kroton
Psianka pieprzowa
3. Tego zawinełam mamie (woli tylko cięte i ona potrafi ze wszysktich zorbić kaktusy:P)
4. Te sobie sama kupiłam dziś :)
Gerbera
Fiołeczek Afrykański
nie wiem co to :(:(
Difenbachia
Czy to jest bluszcz pospolity czy coś innego?
Chamaedovea Elegans
nie wiem co to :(:9
a więc tak:
1. Jedyny kwiat jaki posiadałam w domu - Skrzydłokwiat
2. Te ukradłam babci :P (nie chciała ich)
Hoja różowa
Grudnik
nie mam pojęcia co to jest
Trójskrzyn pstry- inaczej Kroton
Psianka pieprzowa
3. Tego zawinełam mamie (woli tylko cięte i ona potrafi ze wszysktich zorbić kaktusy:P)
4. Te sobie sama kupiłam dziś :)
Gerbera
Fiołeczek Afrykański
nie wiem co to :(:(
Difenbachia
Czy to jest bluszcz pospolity czy coś innego?
Chamaedovea Elegans
nie wiem co to :(:9
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Carla
kwiatuszki masz śliczne ,szczególnie fittonia (ta pod fiołkiem)no i oczywiście fiołeczek .Piękne ma kwiatuszki.Na wiosnę uśmiechnę sie o listka z fiołeczka,bo takiego to chyba jeszcze nie mam
kwiatuszki masz śliczne ,szczególnie fittonia (ta pod fiołkiem)no i oczywiście fiołeczek .Piękne ma kwiatuszki.Na wiosnę uśmiechnę sie o listka z fiołeczka,bo takiego to chyba jeszcze nie mam
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
Dokładnie tak w taki skład ziemi jaki podałem wcześniej. Poczytaj sobie mamy tu taką mini encyklopedię tu kliknij
- Ziel-ona
- Od: 21 gru 2007, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Carla Wszyscy kiedyś raczkowaliśmy
Nazwę roślinki w szklance (zdjęcie nad krotonem) Agaxkub będzie znała, bo chyba ją ma. Ta roślinka co ją zwinęłaś mamie (pod psianką) to chyba Calathea rufibarba (ale ktoś to musi potwierdzić) - zwiększ jej wilgotność powietrza i powycinaj te suche listki, bo jeszcze jakaś choroba ją złapie. Ta roślinka pod fiołkiem to fitonia, która też lubi dużą wilgotność powietrza. A ta ostatnia roślinka to chyba jakaś Crassula - kaktusiarza Ci pomogą w identyfikacji. I nie trzymaj jej w wodzie - osusz i do doniczki z ziemią dla kaktusów. A jeśli chodzi o psiankę to ja ją zaliczam do takich sezonowych roślinek. Jak ktoś chce ją dłużej pohodować musi zapewnić jej okres spoczynku od października do lutego (10-15 stopni), na wiosnę do świeżej ziemi i cięcie
Nazwę roślinki w szklance (zdjęcie nad krotonem) Agaxkub będzie znała, bo chyba ją ma. Ta roślinka co ją zwinęłaś mamie (pod psianką) to chyba Calathea rufibarba (ale ktoś to musi potwierdzić) - zwiększ jej wilgotność powietrza i powycinaj te suche listki, bo jeszcze jakaś choroba ją złapie. Ta roślinka pod fiołkiem to fitonia, która też lubi dużą wilgotność powietrza. A ta ostatnia roślinka to chyba jakaś Crassula - kaktusiarza Ci pomogą w identyfikacji. I nie trzymaj jej w wodzie - osusz i do doniczki z ziemią dla kaktusów. A jeśli chodzi o psiankę to ja ją zaliczam do takich sezonowych roślinek. Jak ktoś chce ją dłużej pohodować musi zapewnić jej okres spoczynku od października do lutego (10-15 stopni), na wiosnę do świeżej ziemi i cięcie
-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj, ładne roślinki... zobaczysz, będzie z nich pożytek to zielone przed krotonem to synodenium. A grudniki to raczej nie grudniki tylko wielkanocniki czyli rypsalidopsisy. na ostatniej fotce jakieś sedum? Tak mi sie wydaje, ale moge się mylić.
Ogólnie to wszystkie odszczepki nadają sie bardziej do ziemi niż do wody, bo to sukulenty.
No chyba, ze decydujesz się od razu na hydroponikę, co ostatnio staje się baaaaardzo modne na tym forum ;-)
pozdrawiam
Ogólnie to wszystkie odszczepki nadają sie bardziej do ziemi niż do wody, bo to sukulenty.
No chyba, ze decydujesz się od razu na hydroponikę, co ostatnio staje się baaaaardzo modne na tym forum ;-)
pozdrawiam
- agaxkub
- Od: 3 paź 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witam i ja tu dotarłam...
to w szklaneczce niewiadome to synadenium granti albo african milk bush
silnie trujące (ostrożnie z mleczkiem które wydziela) to sukulent więc z podlewaniem też ostrożnie, lubi dużo słońca
teraz może być problem z ukorzenieniem... ja bym proponowała wsadzić w lekką ziemie z piaskiem i pod słoik... w wodzie obawiam się , że zgnije
do ukorzenienia potrzebuje dość wysokiej tempeatury
crassulka to crassula marnierana
to w szklaneczce niewiadome to synadenium granti albo african milk bush
silnie trujące (ostrożnie z mleczkiem które wydziela) to sukulent więc z podlewaniem też ostrożnie, lubi dużo słońca
teraz może być problem z ukorzenieniem... ja bym proponowała wsadzić w lekką ziemie z piaskiem i pod słoik... w wodzie obawiam się , że zgnije
do ukorzenienia potrzebuje dość wysokiej tempeatury
crassulka to crassula marnierana