Calathea, Ctenanthe, Stromanthe - pielęgnacja i problemy w uprawie
- misia
- 500p
- Od: 28 lip 2006, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Calathea, Ctenanthe, Stromanthe - pielęgnacja i problemy w uprawie
Witam wszystkich,
Posiadam roczną Kalateę odmiana taka jakna zamieszczonym zdjęciu).
Od tygodnia zaczeły więdnąć jej liście, aż w końcu zwiędła cała roślina.
Utrzymywałam stałą wilgotność podłoża. Do tej pory pięknie rosła. Nie wiem dlaczego tak się stało. Czy da się uratować tą roślinę?
Dodam, że temperatura w pomieszczeniu, gdzie stoji kalatea nie spada poniżej 17 stopni.
Wygląda teraz tak:
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam
--
Misia
Posiadam roczną Kalateę odmiana taka jakna zamieszczonym zdjęciu).
Od tygodnia zaczeły więdnąć jej liście, aż w końcu zwiędła cała roślina.
Utrzymywałam stałą wilgotność podłoża. Do tej pory pięknie rosła. Nie wiem dlaczego tak się stało. Czy da się uratować tą roślinę?
Dodam, że temperatura w pomieszczeniu, gdzie stoji kalatea nie spada poniżej 17 stopni.
Wygląda teraz tak:
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam
--
Misia
Dzięki za założenie tego tematu . Właśnie dzisiaj się do tego przymierzała. Moja kalatea to inny gatunek, ma liście zielone na wierzchu a od spodu bordowe. Wieczorem zamyka się i jest cała bordowa. Od jakiegoś czasu mimo, że wypuszcza nowe liście to pozostałe zasychają i zwijają się końcówki. Proszę o pomoc
Pozdrowionka
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 maja 2006, o 15:43
Misiu wyjmij roślinę z doniczki i sprawdź czy ziemia nie jest mokra. Mnie to wygląda na zalanie. Przy tak niskiej temp podlewanie powinno być dość oszczędne. Dlatego podejrzewam zalanie. Jeśli tak to kup nową ziemię, wyjmij roślinę i usuń tyle ziemi ile się da bez zbytniego uszkadzania korzeni. Następnie wsyp na dno tej samej doniczki trochę ziemi wstaw roślinę i uzupełnij wolne miejsca nową ziemią. Nie podlewaj dopóki wyczujesz wilgoć pod palcami poniżej wierzchniej (czasem przeschniętej) warstwy. By ta wierzchnia warstwa nie wyschła na wiór możesz co jakiś czs ją zrosić.
- misia
- 500p
- Od: 28 lip 2006, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
dziękuję Basiu za odpowiedź. Może faktycznie przesadziłam z podlewaniem ale przeczytałam że nie można dopuścić do wysuszenia i trzeba dbać by podłoże było stale wilgotne. Latem przesadzałam ją i przestawiłam w półcień może to też po części miało jakiś wpływ...
Teraz przeniosłam ją na miejsce gdzie tak pieknie mi rosła.
W poniedziałek zrobię tak jak radzisz.
Pozdrawiam
--
Misia
Teraz przeniosłam ją na miejsce gdzie tak pieknie mi rosła.
W poniedziałek zrobię tak jak radzisz.
Pozdrawiam
--
Misia
Calathea
dzień doby ja w sprawie Calathea Crocata
Dostałam tego kwiatka na imieniny jest piękny ale już mi dwa liście schną i sie zawijają.
Więcej podlewać czy spryskiwać? Bardzo bym chciała żeby mi ten kwiat nie umarł.
W pokoju mam ciepło raczej tylko ze pokój jest od strony północnej
Bardzo proszę o pomoc.
Proszę o pisanie poprawną polszczyzną używając ą,ę,ć itp Przemo.
Dostałam tego kwiatka na imieniny jest piękny ale już mi dwa liście schną i sie zawijają.
Więcej podlewać czy spryskiwać? Bardzo bym chciała żeby mi ten kwiat nie umarł.
W pokoju mam ciepło raczej tylko ze pokój jest od strony północnej
Bardzo proszę o pomoc.
Proszę o pisanie poprawną polszczyzną używając ą,ę,ć itp Przemo.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Uprawa kalatei niestety nie jest najłatwiejsza, bo roślinka pochodzi z tropikalnych lasów, w których jest bardzo ciepło i bardzo wilgotno. Ale warto sie postarać, bo jest naprawdę ładna
Światło: rozproszone, półcień.
Temperatura: ponad 20 st. C to temperatura optymalna, nigdy poniżej 17 st. C.
Podłoże: standardowe kwiatowe.
Podlewanie: podłoże powinno być stale lekko wilgotne, jednak należy być bardzo ostrożnym przy podlewaniu, wylewać wodę z przestawki i pilnować by roślinka nie stała w wodzie i zagniwała. Przelanie jest dla niej zabójcze i rzadko udaje się ją odratować.
Zraszanie: tak, jak juz mówił Przemo - absolutnie tak, najlepiej miękką wodą
Podziemne "kłącza" rozrastają się wszerz, więc roślinka powinna mieć troszkę zapasowego miejsca w doniczce.
Światło: rozproszone, półcień.
Temperatura: ponad 20 st. C to temperatura optymalna, nigdy poniżej 17 st. C.
Podłoże: standardowe kwiatowe.
Podlewanie: podłoże powinno być stale lekko wilgotne, jednak należy być bardzo ostrożnym przy podlewaniu, wylewać wodę z przestawki i pilnować by roślinka nie stała w wodzie i zagniwała. Przelanie jest dla niej zabójcze i rzadko udaje się ją odratować.
Zraszanie: tak, jak juz mówił Przemo - absolutnie tak, najlepiej miękką wodą
Podziemne "kłącza" rozrastają się wszerz, więc roślinka powinna mieć troszkę zapasowego miejsca w doniczce.
Moja mama gdy zakupiła taka samą roślinkę dostała karteczke z nazwą : Calathea `Elger Gras`a na odwrócie są takie wskazówki:
wiec jeśli dobrze rozszyfrowuje te wzkasówki i to co wy piszecie to:
1. nie może stać w pełnym słońcu;
2. temperatura jaka może być to od 15`C - 25`C;
3. nie może stać w przeciagach;
4. nie można zapominać o podlewaniu;
5. Woda nie może stać w doniczce;
6. Ale ją podlewamy :P i zraszamy;
Czy tak/?
A co do więdnących liści to powiem szczerze, że moje mamie uschły wszystkie liście (ona usilnie stara się ze wszystkiego zrobić kaktusy), ale jak sobie przypomniała to taką "pustą" ziemię podlewała, a listki znów potem zaczeły wychodzić z ziemi
wiec jeśli dobrze rozszyfrowuje te wzkasówki i to co wy piszecie to:
1. nie może stać w pełnym słońcu;
2. temperatura jaka może być to od 15`C - 25`C;
3. nie może stać w przeciagach;
4. nie można zapominać o podlewaniu;
5. Woda nie może stać w doniczce;
6. Ale ją podlewamy :P i zraszamy;
Czy tak/?
A co do więdnących liści to powiem szczerze, że moje mamie uschły wszystkie liście (ona usilnie stara się ze wszystkiego zrobić kaktusy), ale jak sobie przypomniała to taką "pustą" ziemię podlewała, a listki znów potem zaczeły wychodzić z ziemi