Wysiew nasion roślin wodnych
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wysiew nasion roślin wodnych
Zaciekawiła mnie oferta nasion lilii wodnych.Bardzo proszę osoby z doświadczeniem o opinię nt,czy takie nasiona długo kiełkują,w jakich warunkach,kiedy się je zanurza,jak szybko rosną.
Halina
-
- 200p
- Od: 20 cze 2011, o 19:21
Re: Wysiew nasion roślin wodnych
Można rozmnażać, warunków nie znam ale zapewne - ciepło i wilgoć. Niestety ( kultywary ) nie powtarzają cech roślin matecznych.
Słyszałem też coś o zapylaniu...
Słyszałem też coś o zapylaniu...
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 2 paź 2011, o 06:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Polecam literaturę "Rośliny w oczkach wodnych" dr.Hubert Zientek. Bardzo dużo wiadomości uzyskasz na interesujący Cię temat na naszym forum wpisując w wyszukiwarkę lilie wodne lub kliknij na http://www.mikrojezioro.met.pl/spis.html
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam Janusz100
Najpiękniejsze rośliny ogrodów skalnych-Mój ogród skalny-Mój ogród skalny cz.2-Moja książka
Najpiękniejsze rośliny ogrodów skalnych-Mój ogród skalny-Mój ogród skalny cz.2-Moja książka
-
- 500p
- Od: 6 sty 2008, o 07:24
Myślę Halinko, że już masz namiary na najlepszych w kraju specjalistów w tym temacie i uzyskałaś odpowiedzi na Twoje pytania
już się tam zalogowałaś
jak zapukasz tam na priva do Huberta (Zientek) , to też się odezwie
jest zima, dlatego jest trochę uśpiony
już się tam zalogowałaś
jak zapukasz tam na priva do Huberta (Zientek) , to też się odezwie
jest zima, dlatego jest trochę uśpiony
pozdrawiam
Jacek
Jacek
-
Dzięki za podpowiedzi,już wszędzie pozaglądałam,jadę w maju do Bolestraszyc na zakupy i porady/jestem umówiona/ale ten wąteczek powstał po zakupach,więc dlatego szukałam porady.Nasionko lilii zostało kupione i jeszcze dostałam 3 gratis.Napisałam szybciutko do p.Zoji Litwin i ona,jak zawsze chętna do pomocy odpisała,co cytuję:
"Wysiewa się je/lilie wodne/ w marcu?kwietniu do pojemników z ziemią darniową(ziemia z pola) i piaskiem zanurzonych w wodzie o temperaturze ok. 10?12 °C, nasiona umieszcza się w podłożu na głębokości 1?2 cm. Po skiełkowaniu (zwykle po ok. 3 tygodniach) młode rośliny rozsadza się do coraz to większych pojemników"
Może się komuś przyda.
"Wysiewa się je/lilie wodne/ w marcu?kwietniu do pojemników z ziemią darniową(ziemia z pola) i piaskiem zanurzonych w wodzie o temperaturze ok. 10?12 °C, nasiona umieszcza się w podłożu na głębokości 1?2 cm. Po skiełkowaniu (zwykle po ok. 3 tygodniach) młode rośliny rozsadza się do coraz to większych pojemników"
Może się komuś przyda.
Halina
-
A zapomniałam dodać do poprzedniego wpisu,że nic tak nie uczy jak to co się na własne oczy zobaczy,a najlepiej jak ktoś pokaże od kuchni.Bardzo liczę na Mariusza,Jacku.
Halina
- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Kontakt:
Po pierwsze na kwiat czeka się bardzo długo lub w ogóle można się nie doczekać
Oczywiście lilie da się wyhodować z nasion Potrzebne jest odpowiednie podłoże piaszczysto-gliniane
Oczywiście lilie da się wyhodować z nasion Potrzebne jest odpowiednie podłoże piaszczysto-gliniane
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
- AurorA
- 200p
- Od: 30 sty 2007, o 19:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Z nasion można rozmnażać tylko czyste gatunki, czyli np. kraja N.alba. Większość kolorowych odmian ozdobnych w ogóle nie zawiązuje nasion (w tym praktycznie wszystkie odmiany Marliac,a które można rozmnażać tylko przez podział kłączy). Te odmiany które zawiążą nasiona to nigdy nie wiadomo co z nich wyrośnie- z reguły są to małe kwiaty o malej ilości płatków i słabym kolorze. Hodowcy w ten sposób uzyskują nowe odmiany, ale większość z siewek ląduje na kompoście bo są nieatrakcyjne. Obecnie szacuje że nawet z tysiąca siewek trudno uzyskać jedną ciekawą. Zabawa dla pasjonatów, lilie z nasion słabo rosną i łatwo je stracić - trudno uzyskać odpowiednie nawożenie i poziom wody, a malutkie siewki często obrastają glonami i je tracimy. Ja odpuściłem bo roboty przy tym dużo, a efekty nic nie warte.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
Oczko wodne żaden problem
-
Jeszcze raz wytłumaczę się brakiem doświadczenia i podstaw biologii roślin wodnych.Lilię kupię w sezonie,ale miałam dobre chęci kupując nasiona.Dziękuję wszystkim za podzielenie się swoimi uwagami.
Halina
A ja się aktualnie bawię w hodowlę lilii wodnych. Cel to oczywiście uzyskiwanie nowych ciekawych odmian fakt że proces trochę długo trwa i jak napisał AurorA wiele z nich nadaje się na kompost. Ale sam pozyskuje nasiona i je wysiewam.
Prawdopodobnie w tej zabawie mam największe doświadczenie w Polsce.
moja siewka http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/294 ... e747c.html
Prawdopodobnie w tej zabawie mam największe doświadczenie w Polsce.
moja siewka http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/294 ... e747c.html
- GeorgeLucas
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 16:43
I pewnie jeszcze jesteś najskromniejszy, co?maro18 pisze:Prawdopodobnie w tej zabawie mam największe doświadczenie w Polsce.
-
- 500p
- Od: 6 sty 2008, o 07:24
jakoś tak się w moim życiu wydarzyło, że osobiście znam kilku zapaleńców, nawet z tytułami naukowymi (są też uznanymi fachowcami roślin wodnych i błotnych w kraju i zagranicą), którzy ten temat przerabiają od lat ale się tak nie afiszują
pozdrawiam
Jacek
Jacek
Ja ze specjalistów kruży to przerabiali znam tylko Arka i to nie osobiście.
Czasem trza się wziąć i zacząć robić swoje czasami się pochwalić czasami przemilczeć ale nadal robić swoje.
Chętnie bym poznał innych specjalistów z Polski od genetyki lilii wodnych ale nie było mi to dane.
Pierwsze hybrydy powstały we Francji pod koniec XIX wieku.
Obecnie w hodowli przodują U.S.A. i Niemcy.
Ale hodowcą pierwszej hardy niebieskiej jest Pairat Songpanich z Tajlandii.
Czasem trza się wziąć i zacząć robić swoje czasami się pochwalić czasami przemilczeć ale nadal robić swoje.
Chętnie bym poznał innych specjalistów z Polski od genetyki lilii wodnych ale nie było mi to dane.
Pierwsze hybrydy powstały we Francji pod koniec XIX wieku.
Obecnie w hodowli przodują U.S.A. i Niemcy.
Ale hodowcą pierwszej hardy niebieskiej jest Pairat Songpanich z Tajlandii.