Ficus elastica 'Tricolor' - pielęgnacja, problemy w uprawie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ficus elastica 'Tricolor' - pielęgnacja, problemy w uprawie
Niepokoi mnie wygląd mojego fikusa
Niektóre liści są zrolowane i nie wiem czy to jest normalne zjawisko czy też świadczy o jakimś problemie.
Od jakiegos czasu wszystkie liście są zielono-kremowo a kiedyś były zielono-kremowo-różowe ,zwłaszcza te młode .Być może popełniłam jakiś błąd w uprawie , z którego nawet nie zdaję sobie sprawy
Niektóre liści są zrolowane i nie wiem czy to jest normalne zjawisko czy też świadczy o jakimś problemie.
Od jakiegos czasu wszystkie liście są zielono-kremowo a kiedyś były zielono-kremowo-różowe ,zwłaszcza te młode .Być może popełniłam jakiś błąd w uprawie , z którego nawet nie zdaję sobie sprawy
-
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kupiłam go w markecie spożywczym za kilka złotych i nie miałam wielkiej wiary w to ,że będzie rósł a jednak
Faktem jest ,że nigdy go nie nawoziłam a jest u mnie prawie dwa lata:oops:
Być może tu tkwi przyczyna mojego problemu ,nie pomyślałam o tym
Dziękuję Ci za pomoc
Kupię nawóz (tylko jaki ???) i będę obserwowała roślinkę .
Faktem jest ,że nigdy go nie nawoziłam a jest u mnie prawie dwa lata:oops:
Być może tu tkwi przyczyna mojego problemu ,nie pomyślałam o tym
Dziękuję Ci za pomoc
Kupię nawóz (tylko jaki ???) i będę obserwowała roślinkę .
-
- Od: 19 paź 2007, o 11:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aga jestes genialna . Za cieplo mu.Wlasnie sobie cos przypomnialam . Kiedys tez mama takiego miala tylko tego zwyklego zielonego i dzialo sie z nim cos podobnego wreszcie postawila go na klatce schodowej . Mial chlodniej i bardzo jasno ,slonce go nie prazylo bo byly luxfery i tam pamietam w poganskich warunkach rosl bardzo pieknie. A nawoz by mu sie przydal nie bardzo wiem jaki chyba ten do roslin o ozdobnych lisciach.
U mnie cytryna też rośnie na telewizorze i chyba jej to nie przeszkadza, tym bardziej, że właśnie się budzi i wypuszcza nowe listki... I w końcu też już nie wiem jak to jest z tym tv, ponoć szkodzi, ale na razie nic niepokojącego się nie dzieje więc niech sobie stoi, może to tylko mit
Pozdrawiam, Marcin ;)
-
- Od: 19 paź 2007, o 11:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To sprobuj moze jednak z tym nawozem jak nigdy go nie nawozilas to zacznij i mysle ,ze nie bedzie mu przeszkadzalo to nawet ,ze zima idzie . Troche go wzmocnisz i moze bedzie dobrze.
Ale jeszcze z tym nawozem zapytaj sie w ogrodniczym bo teraz to nie wiem ktory ,ale jak wezmiesz tylko do roslin pokojowych to chyba tez nic mu sie nie stanie ,ale jak wezmiesz ten drug to kto wie moze znowu mu zarozowieja listki
Ale jeszcze z tym nawozem zapytaj sie w ogrodniczym bo teraz to nie wiem ktory ,ale jak wezmiesz tylko do roslin pokojowych to chyba tez nic mu sie nie stanie ,ale jak wezmiesz ten drug to kto wie moze znowu mu zarozowieja listki
Wcale nie wolno go teraz nawozić aż do marca tylko postawić w chłodniejszym ale jasnym miejscu, a liście dlatego w tej chwili masz kremowo-zielone bo nie ma odpowiedniego długiego dziennego nasłonecznienia, w okresie wegetacyjnym kiedy fikus intensywnie będzie Ci rósł musi stać w miejscu bardziej słonecznym tak by padały na niego promienie słoneczne wtedy liście zaczną się wybarwiać w trzy kolory, Ficus elastica tricolor bardzo często zatraca na okres powegetacyjny trzeci z kolorów.