![Obrazek](http://images31.fotosik.pl/120/7c4361fb44d2253dm.jpg)
Cząber pobudza trawienie, powstrzymuje nadmierną fermentację i przeciwdziała wzdęciom. Działa też bakteriobójczo. Napar z ziela cząbru stosuje się przy długotrwałych biegunkach, nieżytach przewodu pokarmowego i jako lek przeciwrobaczycowy.
Przede wszystkim jednek cząber jet ziołem przyprawowym, znakomitym do potraw z fasoli i grochu, ale także do mięs czy zup.
Czosnek niedźwiedzi (Alium ursinum)
![Obrazek](http://images32.fotosik.pl/119/fb5a5c17a6b993cfm.jpg)
Do celów leczniczych używa się świeże liście oraz cebule.
Wpływa dodatnio na pracę żołądka i jelit, niszczy pasożyty przewodu pokarmowego, działa rozkurczowo, przyspiesza gojenie ran i wrzodów.
Liście mają smak zbliżony do czosnku pospolitego, ale spożywane w niewielkich ilościach nie powodują przykrego zapachu.
Liście czosnku niedźwiedziego są spożywane tylko w stanie świeżym - suszone lub gotowane tracą większość aromatu. Doprawia się nimi sałatki, duszone warzywa, rośliny strączkowe, sosy, mięsa siekane, ryby, zupy.