Gorąca linia
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
wg mojej teściowej o mięsie - do długiego przechowywania do pół roku kiedy słoiki są przetrzymywane w temp 2-15C konieczna jest trzykrotna pasteryzacja. Po pierwszej pasteryzacji po ok 3 godzinach sprawdzasz szczelność słoików.
Czasy pasteryzacji (każda pod dobie i w tym czasie słoiki pozostawione w cieple)
- słoik 0,5 l - 1 godz/45 min/30 min
- słoik 1 l - 1,5 godz/1 godz/45 min
- słoik 1,5 l - 2 godz/1 godz/45 min
Słoków z mięsem po dwukrotnej pasteryzacji nie trzymała dłużej w temperaturze ok 10C/spiżarnia/ dłużej niż miesiąc/półtora max
Ryby powinno się tak samo potraktować i najlepiej wyjąć grube ości/kręgosłup itp./