Szukam przepisu na mięso....zamarynowane gotuje się ok 5-10 min,w przyprawach i chyba majonezie i musztardzie.....nie jestem pewna.
No zagubiłam na amen Pomóżcie
Składniki:
2 kg schabu lub piersi z indyka
2 l wody
1/3 - 1/2 szklanki soli (wedlug smaku i rodzaju kawalka miesa, jeśli kawalek jest plaski jak w przypadku schabu mozna dac mniej, jeśli jest to brylka miesa np. lopatka to mozna dac wiecej)
1 lyzka cukru
1/2 plaskiej lyzeczki pieprzu mielonego
1/2 plaskiej lyzeczki pieprzu ziolowego
4-6 zabkow czosnku
2 lyzki majonezu lub musztardy
1 cebulka
przyprawy: lisc laurowy, 3-4 kulki zielaangielskiego, kolendra, czaber, 3-4 kulki owocow jalowca, majeranek lub/oraz inne wg wlasnegouznania
Wieczorem wode wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem(musztarda). Calosc zagotowac i wystudzic. Do zimnej zalewy dodajemy kawalek miesa. Doprowadzic do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mieso w garnku przykrytym pokrywka na cala noc na kuchence. Rano znow doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przykrywamy pokrywka garnek. Kiedy zalewa zupelnie wystygnie wyjmujemy mieso i gotowe.
Przepis ten niestety nie jest mój. Od kiedy znalazlam przepis na ta wedlinke bardzo czesto ja przygotowuje, smakuje wysmienicie, jest krucha, soczysta, mozna ja spokojnie kilka dni w lodowce trzymac bo jest przeciez bez konserwantow.